Nye brikkesett fra AMD

Nye brikkesett fra AMD

AMD har lansert 890GX-brikkesettet for hovedkort til deres Phenom II og Athlon II.

Det første brikkesettet som lanseres i AMDs 890-serie av brikkesett er 890GX. Brikkesettet er rettet mot hovedkort til AMDs Athlon II- og Phenom II-prosessorer med AM3-sokkel.

Sammenlignet med forrige generasjon brikkesett fra AMD har man blant annet fått på plass oppdatert grafikkprosessor i form av Radeon HD 4290 og Serial ATA 6 Gbps-støtte.

Grafikkprosessoren har støtte for DirectX 10.1 og skal gi noe bedre ytelse enn det man hatt med tidligere AMD-brikkesett med integrert grafikk. Det er støtte for maskinvareakselerert avspilling av blant annet h.264/x264 og en rekke andre videoformater. De fleste hovedkortene med AMDs 890GX-brikkesett vil ha skjermtilkoblinger i form av DVI, VGA og HDMI. For HDMI er det også støtte for lyd. Det er også mulig å implementere Displayport-tilkobling.

Den integrerte grafikkprosessoren vil for de fleste kunne gjøre en tilfredsstillende jobb. Trenger man bedre 3D-ytelse har man muligheten til å bruke dedikert grafikkort i tillegg. Det er også støtte for Crossfire slik at flere grafikkort kan benyttes i samarbeid.

Serial ATA 6 Gbps-støtten gir en fordobling av båndbredden mellom harddisk eller SSD og diskkontrolleren. Vi har allerede testet Serial ATA 6 Gbps-harddisker og konkludert med at det i den sammenheng har svært liten gevinst, men den økte båndbredden er viktig med tanke på utviklingen for SSD-er. Allerede har Crucial deres RealSSD C300 på markedet med Serial ATA 6 Gbps-støtte.

AMDs presentasjon av 890GX-brikkesettet er noe forvirrende når det gjelder USB 3.0-støtte. Pressemeldingen antyder at det er støtte, men denne støtten ligger ikke i selve brikkesettet. Som for hovedkort med Intels brikkesett benytter hovedkortprodusentene en ekstra kontroller for å gi USB 3.0-støtte. Hovedkortene vi har sett lansert så langt har to USB 3.0-porter, mens de resterende portene er USB 2.0.

Hovedkortene basert på 890GX har en startpris på rundt tusenlappen.

LES OGSÅ: TEST: Gigabyte GA-P55A-UD6 - Klart for det meste