Nye iMac: Topp eller tåpelig?

Nye iMac: Topp eller tåpelig?

TEST: Tåpelig å kjøpe pc med datamaskinen integrert i skjermen, mener noen. Likevel er iMac mer populær enn noensinne.

Apple har lansert en ny generasjon iMac-modeller, nesten ett år etter forrige oppgradering. Selskapet synes å ha gjort det til tradisjon å fornye modellene sine sjeldnere enn det som er vanlig i pc-bransjen forøvrig. I tillegg er det ofte vanskelig å se forskjell på nyeste og forrige modell, og modellnavnet forblir gjerne det samme.

LES OGSÅ: Test: Apples luksus-bærbare

Aner vi en parallell til det psykologiske trikset som produsenter av dyre bilmerker benytter? Man kan bestille dem med eller uten modellbetegnelsen angitt bak på bilen. Dermed slipper de som har valgt billigste variant å vise at de har gjort nettopp dét, mens de som har valgt dyreste variant slipper å bli mobbet for at de har kjøpt seg dyr bil for å vise seg frem.

På ellevte året

iMac-navnet ble introdusert i 1998, da Apple lanserte en ny familie forbruker-pc-er med skjermen integrert i maskinen – eller omvent. For så vidt et konsept Apple har brukt i varierende grad og i forskjellige utforminger siden den først Mac-en ble lansert i 1984.

I 2002 kom den første iMac-en med flatskjerm – også kalt «lampe-Mac-en» fordi selve datamaskinen så ut som en rund sokkel under skjermen, som «fløt» i luften på en sving- og hevbar stang. En storslått lansering, også her til lands. Apple Norge inviterte kunder og presse på lanseringsshow i et stort og hvitt telt i Lodalen i Oslo en kald januarkveld.

Høsten 2004 kom iMac G5, som ga maskinen den form og fasong vi kjenner i dag. Tre år senere, høsten 2007, fikk vi det nye aluminum-designet som årets nye modeller viderefører uten annet en mikroskopiske endringer.

Under skallet er det riktignok endringer som fører til at ytelsen gjør et godt hopp oppover på skalaen. Det kommer vi tilbake til.

Ut med FireWire 400

Men først litt om de små ytre endringene: De som fortsatt har tilbehør – for eksempel videokamera og ekstern disk – som benytter FireWire 400-kontakt, må kjøpe seg adapter, for nå er det kun FireWire 800-kontakt på iMac. FireWire 400-kontaktpunktet er borte.

For ordens skyld nevner jeg at det finnes andre løsninger også. Et par av mine eksterne harddisker har både usb-, FireWire 400- og FireWire 800-inn/utganger, og da er det enkelt å koble FireWire-enheter i kjede. For eksempel kan man koble et FireWire-basert videokamera til harddisken i stedet for direkte til Mac-en. Slik deling av båndbredde kan nok i enkelte tilfeller gi noe redusert ytelse.

Forrige modells mini-dvi-kontakt er byttet ut med Mini DisplayPort-utgang, så hvis man vil koble til en ekstra skjerm, trenger man adapter, så sant man ikke kjøper en av Apples egne skjermer. Men har man først kjøpt seg en iMac med 24-tommers skjerm, tror jeg de fleste vil oppleve at den skjermen er god nok for de fleste formål.

En annen situasjon som trolig vil kreve adapter, er hvis man ønsker å koble til en projektor som har enten dvi- eller vga-kontakt. Men presentasjoner kjøres vanligvis fra en bærbar datamaskin, så dette er neppe noe stort problem for iMac-brukere.

Tross sin integrerte og slanke design er forøvrig iMac absolutt ikke noen bærbar pc – 20-tommers-modellen veier litt over ni kilo og 24-tommeren 11,5 kilo.

LES OGSÅ: Dyr og deilig: MacBook Air

Ellers har nye iMac fire usb-porter, én mer enn på forrige modell, og Ethernet-nettverkskontakt samt inn- og utganger for lyd.

Hadde det vært en ide å ha en skjerminngang her også, i tillegg til skjermutgang? Så kunne man koble opp sin MacBook til 24-tommers «storskjerm»?

Noe annet nytt er det ikke å spore på utsiden av maskinen, bortsett fra tastaturet, da. Standardtastatur er nå Apples flate aluminiums-tastatur uten numeriske taster, med andre ord et ganske lite tastatur. Mange av oss vil nok velge å bestille maskinen med det store tastaturet som har numeriske taster og de ekstra tastene til å manøvrere med (piltaster, side opp og ned og så videre). Overraskende nok får man maskinen levert med dette tastaturet uten påslag på prisen – kjøpt separat har de også identisk pris, 429 kroner.

Som de bærbare Mac-ene har også iMac integrert web-kamera, eller iSight-kamera, som Apple kaller sin versjon.

LES MER OM IMAC-KONSEPTET PÅ NESTE SIDE

Komponenter