Nye Intel-brikkesett

Nye Intel-brikkesett

Intels 4-serie av brikkesett, og da spesielt P45, blir det mest vanlige framover for stasjonære pc-er. Det legger også grunnlag for neste Centrino-brikkesett.

Intels 4-serie av brikkesett vil i først omgang bestå av modellene P45, G45, P43 og G43. Brikkesettene rettes mot hovedkort til vanlige pc-er, men vil trolig også bli benyttet i mer avanserte pc-er som et rimelig alternativ til Intels X48-brikkesett. De praktiske forskjellene på ytelse og funksjonalitet vil ikke være spesielt store.

Forskjellene mellom P- og G-variantene av brikkesettet er om det er integrert grafikkprosessor i brikkesettet. Den nye grafikkprosessoren er den samme man vil se i Intels Centrino 2-plattform, og støtter blant annet DirectX 10 og forbedret videoakselerasjon av hd-videoavspilling. Når det gjelder bruk av vanlige skjermkort kan hovedkortene implementeres med støtte for AMDs Crossfire-teknologi, hvilket gir mulighet for å bruke flere AMD Radeon HD-grafikkort i samarbeid om 3d-prosesseringen.

De nye brikkesettene støtter de nyeste Core 2 Duo- og Core 2 Quad-prosessorene med 1 333 MHz busshastighet. Prosessorer med 1066 og 800 MHz buss er også støttet. Intels raskeste prosessor for stasjonære har i dag 1 600 MHz busshastighet. For bruk av denne trenger man offisielt sett et hovedkort med det dyrere X48-brikkesettet, men flere produsenter av hovedkort gir også offisiell støtte på enkelte av sine mer avanserte P45-hovedkort.

Opptil 16 gigabyte

Brikkesettet kan benyttes i kombinasjon med både DDR2 eller DDR3. Hva som implementeres er opp til produsenten av pc-en/hovedkortet. Det er støtte for opptil 8 gigabyte DDR3 eller 16 gigabyte DDR2.

Intel har gjort flere optimaliseringer for minnekontrolleren hvilket skal kunne gi bedre ytelse. Man har også støtte for Intel Turbo Memory, hvilket kan gi forbedret ytelse for enkelte typer bruk, samt raskere oppstart fra dvalemodus. Ytelsesforbedringen vil nok imidlertid normalt være liten for systemer som har 2 gigabyte minne eller mer. En nyhet med siste versjon av Turbo Memory er at brukere kan sette opp prioriteringer («User pinning») for applikasjonene som skal benytte denne hurtigbufferen.

MSI er en av flere hovedkortprodusenter som vil ha hovedkort på det nye P45-brikkesettet. Her er entusiastmodellen P45 Diamond.

Energieffektiv

Intel har lagt fokus på energieffektivitet i utviklingen av brikkesettet, slik at brikkesettet i seg selv skal benytte mindre strøm enn forgjengeren (3-serien, og da blant annet P35). Energieffektivitetsfokus har man også fra hovedkortprodusentene. Både MSI, Asus og Gigabyte har demonstrert nye versjoner av sine teknologier som skal redusere strømforbruket til hovedkortet ytterligere. Blant annet mer effektive design for leveranse av strøm til prosessoren ser ut til å gi god effekt. Om man ikke tenker på miljø og strømregningen, har disse teknologiene også fordeler når det varmeutvikling/støynivå og tildels egenskaper ved overklokking.

Intels 4-serie av brikkesett skal ikke bare gi bedre ytelse og funksjonalitet, men også lavere strømforbruk for pc-en.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for hovedkort

Les om: