Nye iPhone - dette kan vi forvente oss

Nye iPhone - dette kan vi forvente oss

Det er skyhøye forventninger når Apple på tirsdag lanserer ny iPhone. Vi oppsummerer de heteste ryktene.

I forrige uke sendte Apple ut invitasjoner til et pressearrangement i sitt hovedkvarter i Cupertino tirsdag den 4. oktober, det vil si i morgen.

Nøyaktig hva som kommer er det bare Apple som vet, men at det dreier seg om iPhone er helt garantert. «La oss snakke iPhone», skriver Apple i invitasjonen til pressen.

Rykteflommen rundt nestegenerasjons iPhone har vært enorm, og det har kommet så mange rapporter, rykter og spekulasjoner at det har blitt umulig å holde oversikt, selv for den mest hardbarkede Apple-entusiasten.

Så hva er det som egentlig forventes når Apples nye sjef Tim Cook entrer scenen i selskapets hovedkvarter i morgen kveld?

Nedenfor har vi prøvd å oppsummere de heteste ryktene, selv om det sikkert har kommet en håndfull nye spekulasjoner - og motstridende spekulasjoner - innen denne artikkelen er publisert.

Ny design - to modeller?

Det kommer litt an på hvilke rykter du leser, men den neste iPhone-en vil enten ha en helt ny design eller være nøyaktig lik iPhone 4.

Apple har med andre ord klart å sikre at den nye telefonen fortsatt er en relativt godt bevart hemmelighet. Dette i motsetning til i fjor, da Gizmodo lekket bilder av en iPhone 4-prototyp en måned før lansering.

Men ettersom det har gått 16 måneder siden forrige lansering, ville det vært en stor overraskelse (eller kanskje skuffelse?) designen på den nye iPhone-en ikke byr på noe nytt.

Det ryktes også at Apple ikke bare kommer til å lansere én, men to nye iPhone-modeller, og at de to modellene kommer til å ha forskjellig design.

De to variantene det spekuleres i, er en ny iPhone 5 med en slankere dråpeformet design med en bakside av aluminium, samt en billigere iPhone 4S som skal være en enhet identisk med iPhone 4, bare med bedre spesifikasjoner.

Bruken av entall i invitasjonen («La oss snakke iPhone») har imidlertid fått mange til å spekulere i at Apple bare vil lansere én ny iPhone, til tross for at ryktene vil ha det til det motsatte.

Det ryktes også at den nye iPhone-en vil få større skjerm, samtidig som det også blir hevdet at den vil være i samme størrelse som nåværende modell. At det kommer to ulike modeller, kan være en årsak til de motstridende rapportene.

Ny maskinvare, få overraskelser?

Til tross for mye frem og tilbake hva gjelder antall modeller og design, synes det å være mer enighet om hvilke spesifikasjoner neste iPhone vil få. Det forventes at telefonen vil ha den samme tokjernede A5-brikken på 1 gigahertz som debuterte i iPad 2.

Et nytt kamera er også ventet, og ifølge ryktene kommer det til å være på 8 megapiksler. Blitsen kan også få en ny plassering.

I tillegg til en ny prosessor og et nytt kamera, vil neste iPhone mest sannsynlig også ha 1 GB med arbeidsminne. Hva gjelder lagringskapasitet kommer dagens iPhone 4 med enten 16 GB eller 32 GB, men nå tror mange det er sannsynlig at det vil komme en variant med 64 GB også.

Om den iPhone-en vil få støtte for 4G-mobilnett er uvisst, selv om mange ønsker seg dette. Mer sannsynlig er muligens støtte for HSPA+, noe som skulle innebære overføringshastingheter på opptil 21 megabit per sekund. Nåværende iPhone har til sammenligning en maksimal overføringshastighet på 7,2 megabit per sekund, skriver Macworld.se.

Mange forventer også at Apple vil komme med støtte for såkalt NFC-funksjonalitet (Near Field Communication), som blant annet gjør det mulig å bruke telefonen som en digital lommebok. Det spørs om ikke selskapet vil vente til teknologien er mer utbredt.

Styr telefonen med stemmen

Ryktene vil ha det til at neste iPhone vil komme med forbedringer på programvare-fronten utover det vi allerede vet kommer i iOS 5. Det snakkes om et helt nytt system for stemmestyring - som etter sigende er kalt Assisant - som skal være basert på Siri, den virtuelle talestyrte assistenttjenesten Apple kjøpte i fjor.

Talestyring som fungerer over hele systemet kan være den store funksjonen som er ekslusiv til iPhone 5, og som vil få stor fokus på morgendagens lansering. Apple gjorde stemmekommandoer eksklusive til iPhone 3GS i 2009, så de er ikke fremmed for å gjøre noe lignende med iPhone 5.

Når kommer den i salg?

Da Apple etter all sannsynlighet kommer til å lansere de(n) nye iPhone-en(e) på tirsdag, er det store spørsmålet når telefonen(e) kommer i salg. AppleInsider hevder det vil skje rundt den 14. oktober. Og prisen? Den vil være den samme som tidligere modeller.

Pris og tilgjengelighet i Norge er det vanskelig å si noe om, men det vil ikke være overraskende om telefonen kommer noe seinere til de nordiske landene, som har vært tilfelle ved tidligere iPhone-lanseringer.

PS: iOS 5 kommer også

Utviklere har hatt tilgang på en betaversjon av iOS 5 flere måneder, og Apple har allere viste frem de viktigste nye funksjonene. Blant de store endringene i iOS 5 er et nytt varslingssystem likt det vi finner i Android, Twitter-integrasjon og iMessage, en ny meldingstjeneste for iOS-eheter.

iCloud, Apples skytjeneste, er også integrert i iOS , og gjør at du kan synkronisere innhold trådløst på tvers av enheter, så vel Mac og pc som iPhone og iPad.

Hvis Apple gjør som med tidligere iOS-lanseringer, blir iOS 5 antagelig gjort tilgjengelig et par dager før den nye iPhone-en kommer i salg, for å unngå at Apples servere krasjer. En såkalt Golden Master-utgave av operativsystemet er ennå ikke lansert, så det ser mørkt ut med tanke på et slipp allerede i morgen.

Komponenter