Nye NUC-modeller

Nye NUC-modeller

Intels mini-pc får plass til harddisk.

Next Unit of Computing (NUC) ser en serie mini-pc-er fra Intel. For ikke så lenge siden så vi på den oppdaterte modellen med Haswell-basert Core i5-prosessor.

Pc-ene selges i utgangspunkt som halvfabrikatløsninger der brukeren selv må installere i det minste minne og lagringsmedie. En opsjon vil også være å installere et wlan-kort - for eksempel Intels eget 802.11ac-kort . Det finnes også enkelte aktører som selger Intels NUC-er som ferdig oppbygde pc-er. På det norske markedet leverer blant annet Multicom.no og Htpc.no dette.

De tidligere NUC-modellene har for intern lagring vært avhengig av en mSATA SSD. Dette er en SSD i form av et lite kretskort som vi ser mye brukt i ultrabærbare. Slike SSD-er leveres med kapasitets på opptil 1 terabyte og skiller seg ikke lengre spesielt i pris fra vanlige 2,5-tommers SSD-er.

LES OGSÅ:

Spill-pc for stua?

Litt større

Intel har nå imidlertid kommet med modeller som har et marginalt større kabinett. Her er det nå blitt plass for 2,5-tommers lagringsmedie - da for eksempel den samme typen harddisker som man finner i bærbare pc-er. Disktykkelsen kan være opptil 9,5 mm. Dette gir per i dag mulighet for opptil 1,5 terabyte intern lagringskapasitet i form av for eksempel HGST Deskstar 5K1500. Det finnes 2,5-tommers-harddisker med 2 terabyte kapasitet, men disse er tykkere enn de vanlige 2,5-tommers-diskene og får dermed ikke plass.

En alternativ løsning for en del vil også være å bruke hybriddiskløsninger - for eksempel Seagates Laptop SSHD-løsning.

LES OGSÅ:

Hvilken harddisk holder lengst?

Det er to NUC-modeller som har fått plass til harddisk: D34010WYKH og D54250WYKH . De to modellene er henholdsvis basert på Core i3 4010U- og Core i5 4250U-prosessor. Begge har to sokler for minne, fire USB 3.0-porter, Gigabit Ethernet, Mini Displayport og HDMI.

Prisen på det norske markedet er i skrivende stund cirka 2500 for Core i3-modellen og 3100 for Core i5-modellen. Dette en litt høyere pris enn for modellene uten plass for harddisk.

Samtidig som man har plass til harddisk er det fortsatt plass til SSD i mSATA-formfaktor. For eksempel kan det da være aktuelt å kjøre en SSD for operativsystem og applikasjoner, mens harddisk benyttes for generell lagring.

Intel NUC leveres også med VESA-brakett. Dette kan benyttes for å feste pc-en bak på tv-er og skjermer med VESA-feste-muligheter.

LES OGSÅ:

GUIDE: Stue-pc det beste?

Komponenter