Nye prosessorer fra Intel

Nye prosessorer fra Intel

Støtter kraftig grafikk integrert i prosessoren.

Det årlige Intel Developer Forum gikk av stabelen i San Francisco denne uken, og brikkekjempen demonstrerte blant annet selskapets nye mikroprosessorarkitektur, kjent under kodenavnet Sandy Bridge.

LES OGSÅ:

Intel utvikler datamaskin som leser tanker

Second Generation Intel Core

De første nye brikkene basert på Sandy Bridge får det offisielle navnet Second Generation Intel Core, og er laget for bærbare og stasjonære maskiner. Server- og arbeidsstasjonsbrikker kommer i andre halvdel av neste år, forteller Intels visepresident Stephen Smith til PC Worlds nyhetstjeneste.

Intels hovedfokus med de nye brikkene har vært på overgangen fra stasjonære maskiner til bærbare og mobile enheter. Det selges nå flere bærbare maskiner enn stasjonære, og Sandy Bridge er derfor blitt optimalisert med tanke på høy ytelse og lavt energiforbruk.

LES OGSÅ:

AMD utfordrer Intel i markedet for minibærbare

Kombinerer CPU og GPU, pluss Turbo Boost

I Sandy Bridge er grafikkbrikken smeltet sammen med selve prosessoren. Disse blir produsert sammen, i motsetning til dagens Core i-prosessorer hvor prosessor og grafikkprosessor er integrert i samme brikke, men produsert separat.

Det betyr at Intel Turbo Boost-teknologien som ble introdusert i Core i-serien også skal kunne fungere mer optimalt. Turbo Boost er en funksjon som under visse forutsetninger kan gi høyere ytelse gjennom å deaktivere én eller flere prosessorkjerner og videre øke klokkefrekvensen på den eller de som er aktive. Dette er aktuelt å gjøre ved bruk av applikasjoner som ikke klarer å utnytte flere prosessorkjerner effektivt.

LES OGSÅ:

Intel vil inn i telefonen din

Kraftige saker

Intel demonstrerte dette ved å spille StarCraft II:Wings of Liberty på en bærbar maskin med grafikken innstilt på høy detaljrikdom, og spillet så like bra ut som på en bærbar med separat grafikkort. For å understreke hvor kraftig den nye generasjonen prosessorer faktisk er, ble spillsesjonen spilt inn i HD-format på den samme datamaskinen uten at spillets ytelse ble påvirket.

- Å kombinere CPU og GPU i en enkelt pakke sparer strøm og reduserer varmeutviklingen sammenlignet med separate løsninger, og det vil dermed redusere totalkostnaden for produsentene av bærbare pc-er, sier analytiker Dan Olds hos Gabriel Consulting Group.

- Integrert grafikk har vært synonymt med billig og dårlig grafikk. Men nå tror jeg Intel har skjønt det, og forstår at dagens arbeidsmengder er mye mer grafisk intensive og krever bedre grafikkytelse, sier Olds.

LES OGSÅ:

HD-video på mobilen

Rask kryptering

Intel viste også fram neste generasjon Intel Core vPro-prosessorer med forbedret krypteringsfunksjon, som skal gjøre det enklere og tryggere for bedrifter å sikre sine data. Dette ble demonstrert med en treveis videosamtale med 256-biters kryptering, via en server basert på neste generasjon av Xeon som de-krypterte alle tre videostrømmene nærmest uten forsinkelse.

Også AMD har tidligere presentert prosessorer med integrert grafikkprosessor.

Les om: