Nye Ubuntu mer mobil

Nye Ubuntu mer mobil

I dag kommer Ubuntu 8.10, som på samme måte som Windows 7 satser på mobile funksjoner.

Linux-miljøet har lenge ventet på Ubuntu Desktop Edition 8.10 som lanseres i dag. Samtidig kommer også Ubuntu Server 8.10.

Trenden i markedet er mer og mer orientering rundt en mobil hverdag. Som sine konkurrenter, har Ubuntu-teamet tatt dette inn over seg, i den siste versjonen av Desktop-versjonen.

- Ubuntu 8.10 legger klar veien for en en radikal forskjellig, mer mobil, arbeidshverdag for de neste to år, sier daglig leder Jane Silber i Canonical, som utvikler Ubuntu, i en pressemelding.

- Brukere trenger ikke lenger å bekymre seg over å finne et nettverk – datamaskinen er alltid tilkoblet. Dette er et stort steg for både mobilt og stasjonært arbeid, sier administrerende direktør Stormy Peters i Gnome Foundation.

LES OGSÅ: Vil ha bestemor med på Ubuntu-fest

Desktop-versjonen

3G-støtte

For hele tiden å kunne være på nett, har Ubuntu nå fått støtte for 3G-nett. Det betyr at brukerne skal kunne ferdes sømløst mellom Wifi og mobiltelefonnett. Funksjonen innebærer et forenklet, innebygget 3G-modem, støtte for ulike enheter, mobiltelefonstøtte og Bluetooth.

Gratis BBC-stoff

Når brukeren starter en medieavspiller, enten Totem Movie Player eller Rythmbox, så spretter det opp en meny av programmer som gratis kan spilles fra BBC. Det er en blanding av video og lyd i høy kvalitet.

LES OGSÅ: BBC for alle i ny Ubuntu

Installasjon fra usb

Canonical har tatt inn over seg at cd-er og dvd-er er store og upraktiske å forholde seg til som installasjonsmedium. Derfor er det utviklet et eget program som gjør at man kan skrive Ubuntu til en usb-minnebrikke.

Les mer på Ubuntus sider.

LES OGSÅ: Nordmenn digger Ubuntu

Server-versjonen

Virualisering

Det skal bli enda enklere å sette opp et virtuelt miljø. Det bygger på Ubuntu JeOS (Just enough operating system), som ble introdusert med Ubuntu 7.10. Administratorer kan sette opp virtuelle miljøer fra kommandolinjen i løpet av fem minutter.

Utvidet RAID

Støtte for SATA ”programvare” RAID-kontrollere via DMRaid.

Kryptert katalog

Administratorer kan sette opp krypterte, private kataloger som automatisk lastes når brukere logger inn lokalt eller via ssh.

Les mer på Ubuntus sider.

Support

Ubuntu-teamet har bestemt seg for å supportere desktop-versjonen frem til 2011, mens server-versjonen har support til 2013.

Last ned Ubuntu her.

PC World kommer etter hvert med en test av Ubuntu 8.10.

Komponenter