Nye Ultrabook-krav

Nye Ultrabook-krav

Intel stiller nye krav til pc-produsenter som vil bruke Ultrabook-betegnelsen.

I forbindelse med lanseringen av ny generasjon Core-prosessorer, som har gått under kodenavnet Haswell, har Intel også kommet med nye – og tildels strengere - krav for pc-produsenter som vil omtale pc-modeller som Ultrabook(tm).

Kravene Intel har hatt fra før er at pc-ene skulle ha en tykkelse på maksimalt 18 mm for modeller med 13,3-tommers skjerm eller mindre, og maksimalt 23 mm for modeller med 14-tommers skjerm eller større. Videre krav har vært blant annet minst fem timers batteritid under Mobilemark 2007 og oppvåkning fra strømsparingsmodus på under sju sekunder.

I tillegg til spesifikasjonskravene har Intel en oppfordring til produsentene om å lage flere løsninger som er hybridløsninger - da enten i form av mer tradisjonelle design som har hovedkort under tastaturet, men der skjermen kan legges ned for å gi et nettbrett, eller at man har mer utpreget nettbrettdesign med hovedkort bak skjermen, men der tastatur kan kobles til.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba U920t: Litt brett - mest pc

Ti krav

Det er ti elementer på Intels liste over grunnkravene for at en pc-produsent skal kunne kalle en pc for en Ultrabook:

- Robust WiFi + Wireless Display

Ultrabooks må nå benytte wlan-kort fra Intel. Dette kan minne om situasjonen man hadde med Intels Centrino-plattform. En pc kunne oppfylle alle Intels krav, men så lenge den ikke også hadde wlan-kort fra Intel kunne ikke Centrino-betegnelsen benyttes. I tillegg må også Intels Wireless Display-teknologi være støttet. Dette en teknologi for trådløs overføring av skjermbilde til tv, skjerm eller projektor. En del pc-er har støttet denne teknologien noen år. Det siste året har også en rekke tv-produsenter kommet med integrert støtte for teknologien i sine tv-er.

LES OGSÅ:

Intel med 802.11ac

- Stemmestyring

Maskinvaremessig må pc-ene være klargjort for stemmestyrt grensesnitt. Her vil det blant annet stilles krav til mikrofonene som pc-en benytter. Det er ikke krav om spesielle programvaremessige elementer, men her vil jo Windows stille med sin integrerte funksjonalitet.

- Berøringsskjerm

I senere tid har vi sett at mange bærbare pc-er har kommet i versjoner med berøringsskjerm. Dette blir et krav for Ultrabook-spesifikasjonen.

- Tre sekunders oppstart

Oppvåkning fra strømsparingsmodus stilles det høyere krav til en tidligere. Kravet tidligere har vært sju sekunder, men reduseres nå til tre sekunder. Dette kan også føre til at flere aktører satser på kun SSD-lagring, i stedet for kombinasjonen av tradisjonell harddisk og en liten SSD som fungerer som buffer, slik det har vært tidligere.

- Syv dagers standby

Selv i strømsparingsmodus bruker en pc litt strøm – spesielt når det ikke er dvalemodus som benyttes. Med fulladet batteri stilles det nå krav til at pc-en skal kunne ligge i minst syv dager uten at den går tom strøm og samtidig starte opp på maksimalt tre sekunder.

- Ni timers batteritid

Tidligere ble det stilt krav om fem timers batteridrift i Mobilemark 2007. Intel oppgir ikke noen krav til lysstyrken i forbindelse med batteridriftstiden, men pc-en skal i hvert fall klare ni timer under Windows 8 uten belastning for at den skal kunne kalles en Ultrabook. Ved praktisk bruk vil nok dette bli en del mindre.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook U500VZ - Kraftig, elegant og lett

- Seks timers HD-video

Ser vi på testresultatene for de fleste pc-ene vi har testet til nå, vil man nok kunne forvente en generelt bedre batteridriftstid om kravet til seks timers videoavspilling skal kunne innfries. I våre tester, som utføres med 720p x264/MKV-video via Cyberlink PowerDVD og 170 cd/m2 lysstyrke på skjermen, ser vi gjerne batteridriftstid på mellom tre og fire timer. Det er imidlertid enkelte som klarer mer.

- Sikkerhetsprogramvare

Et krav for Ultrabooks tidligere var at de skulle støtte intels anti-tyveri-teknologi, der man via et abonnement kunne spore, låse og fjernslette pc-en. Intel stiller nå krav til at pc-ene skal leveres med programvare som skal forhindre virus og annen skadeprogramvare. Vi forventer imidlertid at produsentene her legger inn løsninger med for eksempel 1-3 måneders gratis bruk før man må betale for løsningen – dette noe de fleste har i dag allerede.

LES OGSÅ:

Bortkommen i passordtåka?

- Antityveri og identitetsbeskyttelse

Intel viderefører kravet om deres «Anti Theft Protection»-teknologi, kombinert med «Identity Protection Technology». Dette er teknologier som benyttes i kombinasjon med sikkerhetsprogramvare.

- Under 23 mm

Som sagt innledningsvis skulle Ultrabooks tidligere vare under 18 mm for pc-er med 13,3-tommers eller mindre skjerm, og under 21 mm for pc-er med 14-tommers eller større skjerm. Her blir Intel mindre strenge og setter kravene på 23 mm. Dette overrasker oss egentlig litt, ettersom man her kan komme til å få en del relativt store pc-er som fortsatt er «Ultrabook». Intel setter ingen krav i henhold til vekt eller vekt/størrelse på strømforsyning. Det vi har sett for en del Ultrabooks er at selv om maskinene er tynne og lette, har de blitt levert med strømforsyninger på størrelse med det man har funnet på vanlige 14-15-tommers-pc-er.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro - Enda smartere nettbrett fra Microsoft