Nytt liv for gammelt iPod docking-utstyr

Nytt liv for gammelt iPod docking-utstyr

Slik får du gammel docking-utstyr til å fungere med nyere iPod og iPhone.

Har du - som oss - investert en del kroner i lydutstyr enten for bil eller hjem med docking-forbindelse til iPod, bare for å oppdage at dette ikke fungerer med nyere iPod-er eller iPhone? Vi vet råd.

Enten det er iPod-integrasjon i bilen eller iPod-høyttalere - sjansen er stor for at det har gått med litt penger til innkjøp. I tilfelle bil har du sikkert brukt litt tid og krefter på selve innbyggingen også, og da er det ekstra bittert å oppdage at en nyinnkjøpt iPhone 3G eller nyere iPod ved tilkobling presenterer deg med en feilmelding om at utstyret ikke er kompatibelt for lading. Musikken kan med andre ord fremdeles avspilles, men du får altså ikke trukket strøm for dock-kontakten.

LES OGSÅ: SonicChair med iPod- og Mac-integrasjon

Grunnen er simpelthen den at Apple har gått bort fra FireWire og over til usb. Hva har dette med iPod-docken å gjøre? Jo, eldre utstyr fikk strømmen rutet over fra egne FireWire-kontakter i dock-forbindelsen, i motsetning til usb-pinnene. Litt av problemet er selvfølgelig at det ikke er godt å vite dette før man faktisk har kjøpt ny telefon eller musikk-spiller, og overraskelsen er gjerne stor når katastrofen er et faktum. Så hva kan man gjøre?

Heldigvis er det ikke den store tekniske utfordringen å løse dette dilemmaet, bare man vet problemet. For elektronikk-entusiaster er det sikkert fullt ut mulig å gjøre dette selv, utstyrt med en loddebolt, ledning og kontakter. For oss andre dødelige har heldigvis ihvertfall to firmaer kommet med en fiks ferdig løsning. Dette er en enkel og liten adapter som kobles mellom dock-kontakten og en iPhone 3G eller nyere iPod. Strømmen overføres fra FireWire 12V og over til 5V USB-ledningen, mens de andre pins-ene bare rutes rett gjennom. Det kan være en begresning i S-Video forbindelsen, men dette er ikke av konsekvens for lyd-utstyr.

LES OGSÅ: 10 ting vi vil ha til nye iPhone

Sosche lager to forskjellige modeller for denne problemstillingen: En liten sort adapter spesielt utviklet for biler, kalt Scosche passPORT; og en alternativt utformet docking-connector for hjemme-bruk, kalt Scosche passPORT Home Dock. Sistnevnte kommer i hvit og sort. Prisen er $30 og $40, respektive (ca. 200,- og 260,- kroner, henholdsvis). Se video-demo av de to produktene under.

Et alternativ finnes fra firmaet CableJive, som har et liknende produkt til omtrent samme pris. Deres ChargeConverter kommer i to varianter - den ene har en MiniUSB-utgang på siden i tillegg. CableJive har også noen nyttige iPod dock forlengelses-kabler dersom en strøm-adapter ikke passer inn i docking-enheten.

Les om: