Nytt pc-merke til Norge

Nytt pc-merke til Norge

Gateway er tilbake i Europa etter åtte års fravær. Petter Andersson, Acers svenske salgs- og markedssjef, får ansvaret for merket i Norden.

Etter at Gateway trakk seg ut av det europeiske markedet for åtte år siden i forbindelse med den forrige krisen, har selskapet og varemerket overvintret i USA. I 2007 kjøpte Acer den amerikanske pc-produsenten, og nå lanseres merket i Europa. Først ut er England, Spania, Italia og Norden, deretter står de øvrige europeiske land for tur.

I Norden er det Acers svenske salgs- og markedssjef Petter Andersson som får ansvaret for Gateway.

- Det skal bli kjempespennende å få bli med på å bygge opp noe fra begynnelsen av, og jeg ser virkelig frem til denne jobben, sier Andersson.

Han har som ambisjon å ta rundt to prosent av det nordiske markedet i løpet av det første året.

- Uten at jeg vil fremstå som hoven så tror jeg det er en rimelig ambisjon, sier han.

Aggressiv i kanalen

Målet til Acer er å styrke flermerkestrategien. Det innebærer at konsernet med sine fire pc-merker vil fokusere på ulike deler av markedet. Acer blir det brede merket som først og fremst er rettet mot forbrukere og små selskaper. Emachines er et lavprismerke med fokus på god pris og ytelse. Packard Bell forblir et rendyrket forbrukermerke. Gateway skal på sin side kun være rettet mot bedriftsmarkedet og spesielt mellomstore selskaper.

Selskapets kanalstrategi er å ha en dedikert distributør i hvert nordisk land i tillegg til et utvalg forhandlere som skal ta hånd om all garantiservice fra dag én.

Dette er en vesentlig forskjell fra den gang Gateway sist var på det europeiske markedet. Da ble produsenten kjent som "lille Dell" siden de kun solgte direkte.

Dermed går Acer aggressivt etter konkurrenter som Lenovo, Fujitsu Siemens og HP, som også ser til kanalen for å nå ut til de mellomstore selskapene.

- Vi er her for å ta markedsandeler og i første rekke skal Gateway ta andeler fra klassiske Lenovo- og Fujitsu Siemens-kunder, men vi skal også være en sterk utfordrer for HP, sier Andersson.

Fullt sortiment

Gateway kommer til å ha et fullt produktsortiment i Norden. Det innebærer stasjonære og bærbare pc-er, skjermer og servere. Med lanseringen av det nye pc-merket har Acer-konsernet altså fire pc-merker på det europeiske markedet. Gateway skiller seg imidlertid fra konsernets øvrige merker ved at det er et frittstående selskap.

Men selv om Gateway blir et eget selskap vil de ansatte sitte sammen med de øvrige selskapene og dra nytte av de samme backoffice-funksjonene.

Det spørs om det er god timing å lansere et nytt pc-merke midt i en lavkonjunktur.

- Skal man bygge opp noe fra begynnelsen av, kan man like gjerne gjøre det nå slik at man står sterkt når konjunkturen snur, sier Petter Andersson.

Han forteller at jobben med å inngå avtaler med norske distributører nå er i gang, og han anslår at produktene vil være tilgjengelige på det norske markedet i andre eller tredje kvartal.