Nytt sterkt kvartal for Apple

Nytt sterkt kvartal for Apple

Økte fortjenesten med 90 prosent og solgte over dobbelt så mange iPhone-er.

Mac- og iPhone-salget når nye høyder for Apple, som tjener penger som aldri før. Tirsdag presenterte Apple det beste kvartalsresultatet noensinne utenom julesesongen.

Apple kunne vise til en inntekt på hele 13,5 milliarder dollar (nesten 80 milliarder kroner) i regnskapsårets andre kvartal, som ble avsluttet 27. mars. Fortjenesten var på 3,07 milliarder dollar (17,7 milliarder kroner), en økning på hele 90 prosent fra samme periode i fjor.

Apples samlede haug med kontanter måler nå respektable 41,7 millarder dollar (nesten en kvart billion kroner). Apples strategi er fremdeles noe konservativt å sitte på disse.

Ikke iPad til Norge i mai?

Apple er ofte hemmelighetsfulle når det gjelder spesifikke tall for enkeltprodukter, og ville ikke si stort om iPad-salget så langt. Men Apple tror veldig sterkt på formfaktoren som en helt ny plattform innen personlige datamaskiner, og sier at salget og interessen så langt har oversteget deres mest optimistiske forhåpninger.

Apple bekreftet salgsstart for 3G iPad-modellen til den 30. april, og innen utgangen av mai i ni andre land. Dette er Australia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Spania, Sveits og Storbritannia. Intet nytt om tilgjenglighetsdato for Norge eller Skandinavia forøvrig.

Godt nytt også når det gjelder produkt-innovasjoner. Apple-sjef Steve Jobs kan melde om intet mindre enn 'flere ekstraordinære produkter' i løpet av inneværende år. Ny iPhone og nye iPod-modeller er garantert blant disse.

Rekorder for iPhone

Apple solgte nesten 3 millioner Mac-er i løpet av de siste tre månedene - det er 33 prosent mer enn i samme periode i det foregående året. Mac-en gjør det altså fremdeles sterkt - til tross for all viraken rundt iPad og for at iPhone 4G nylig har tatt mye av oppmerksomheten.

Rekordomsetning ble det også for Apples iPhone, med 8,75 millioner solgte enheter. Ikke mindre enn 131 prosent økning i forhold til samme kvartal i fjor. Til sammenlikning solgte Apple 10,89 millioner iPod-er i perioden. Det er fremdeles veldig mange iPod-er, men dette markedet synker fremdeles - ned med 1 prosent fra andre kvartalet i 2009.

Apples omsetning kommer nå i større grad fra utlandet - 58 prosent av fortjenesten kommer fra internasjonal omsetning. Mye av denne suksessen skyldes iPhone-salget, som steg i Europa med 133 prosent i perioden. Også i vekstmarkeder som Kina kan Apple vise til dobling av omsetningen. På bedriftssiden kan Apple også vise til gode tall, med bruttomarginer på imponerende 41,7 prosent.

Lite nytt om Apples hobby: Apple TV. Salget økte riktignok med 34 prosent, men det er fremdeles små volumer vi snakker om. Apple mener det samme om markedet for slike enheter generelt, og satser derfor ikke massivt på videreutviklingen. Apple vil fortsette å støtte plattformen likefullt.

Apple fortsetter dessuten å utvide sin retail-satsning med flere planlagte butikkåpninger i 2010, flere av disse i Europa og også i Kina. Omsetningen for Apple Store-butikkene økte med 8 prosent på verdensbasis.

Apples online-butikk iTunes Store gjør det også godt, men er primært en måte for Apple å kunne levere innhold til sine maskinvarekunder. Butikkene drives noe over break even, men et fremtidig vekstmarked er Apples satsning innen mobilreklame kalt iAds.

Du kan lese hele pressemeldingen her .

Les om: