Nyttige partisjoneringsverktøy

Nyttige partisjoneringsverktøy

På jakt etter et bra partisjoneringsverktøy? Her er to gratisalternativer som det er verdt å ha liggende i verktøykassen.

Et skikkelig partisjoneringsverktøy var et «must» for alle entusiaster for en tid tilbake. Men med introduksjonen av Windows XP ble et diskhåndteringsverktøy med støtte for partisjonering buntet med selve operativsystemet, og dermed ble et slikt verktøy tilgjengelig for massene.

Selv om det medfølgende diskhåndteringsverktøyet i Windows XP ikke er spesielt avansert, er det likevel godt nok for mange. Med introduksjonen av Windows- Vista og 7 er det integrerte diskhåndteringsverktøyet blitt ytterligere forbedret. Det er med andre ord pc-brukere som bruker Windows XP som vil ha størst glede av et slikt verktøy.

Det er ofte slik at når Microsoft leverer et program med operativsystemet, betyr det kroken på døra for mange tredjepartsleverandører. I kampen for å vinne kundene tilbake har tredjepartsleverandørene av partisjonsprogrammer nå lansert egne gratisutgaver til privat bruk.

Det finnes mange partisjoneringsverktøy der ute, og det kan være forvirrende å vite hvilket verktøy man skal laste ned. Vi har testet flere, men to verktøy skiller seg ut. Disse er Paragon Partition Manager 2010 Free Edition (PM) og Easeus Partition Master Home Edition (EPM).

Partition Manager 2010 Free Edition

PM er et enkelt produkt å installere. Men før du får lov til å ta produktet i bruk, må du registrere deg. Det hele er egentlig en liten byttehandel du begir deg ut på. Du gir e-postadressen din til Paragon, mot at du får en produktnøkkel tilsendt på adressen du oppgir.

Når du har kommet i gang med PM vil du oppleve at funksjonaliteten i programmet er begrenset til kun to ting: å lage nye partisjoner eller endre størrelsen på en eksisterende partisjon. Du kan med andre ord ikke slette partisjoner. Skal du slette en partisjon, kan du alltid brukte det verktøyet som følger med Windows.

En fordel som PM har over det innebygde verktøyet som følger med XP, er at det er mer oversiktelig og brukervennlig. PM kjenner også igjen flere filsystemer.

Vi hadde for eksempel problemer med å få en minnepinne som var formatert med HFS (uten journalføring) til å bli gjenkjent av XP. Mens under PM fikk vi herje så mye vi ville med denne partisjonen.

Easeus Partition Master 5.01 Home Edition

Er det funksjonalitet du er på jakt etter, er EPM det beste gratisalternativet på markedet. Programmet trenger i motsetning til PM ingen registrering for å fungere. Men dessverre fungerer programmet kun på 32-bit-utgavene av Windows.

Brukergrensesnittet er lett forståelig og greit. Støtten for de ulike filsystemene er også bra. Det eneste som skiller denne hjemmeutgaven fra de mer profesjonelle utgavene er støtten for å lage en rednings-DVD/minnepinne som maskinen kan starte hvis uhellet først skulle inntreffe. Konkurrenten PM leveres med støtte for dette.

Til tross for at Easeus fungerte stabilt og bra på vår test pc, hadde vi problemer med å få minnepinnen vår til å fungere med programmet. Selv om programmet ifølge Easeus sine nettsider skal fungere med eksterne enheter som minnepinner og eksterne disker, fikk vi ikke dette til å fungere. Enheten vår ville simpelthen ikke dukke opp i programmet.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at det er EPM som er det beste gratisalternativer av de to produktene vi har sett på. Men ettersom dette programmet finnes i kun 32-bit versjon, er det slett ikke dumt å ha PM i umiddelbar nærhet. Det kan derfor være like greit å ha begge tilgjengelig i verktøykassen.