OLPC dropper x86

OLPC dropper x86

Bytter til Arm i håp om bedre batterilevetid.

OLPC, One Laptop Per Child, ser ut til å gå bort fra å bruke vanlige x86-prosessorer i neste versjon av sin bærbare pc beregnet for bruk i utviklingsland. Mye tyder på at x86 vil erstattes av en mindre strømkrevende prosessor fra Arm. Målet er blant annet å senke strømforbruket, og dermed gi bedre batterilevetid i XO-2.

Byttet til den nye prosessortypen er ikke endelig avgjort, men OLPC ser ut til å være svært nær ved å bestemme seg for å velge Arm til XO-2. Den nye modellen fra OLPC, XO-2, er ventet å være klar om omtrent 18 måneder, ifølge OLPC-sjefen Nicholas Negroponte.

Organisasjonens hovedmål med prosessorbyttet er å kunne drøye batterilevetiden, samtidig som man legger til utvidet funksjonalitet. Ved å senke strømforbruket på selve prosessoern kan man samtidig benytte seg av mer avansert grafikkteknologi og støtte for flere typer trådløst nettverk.

- Den nåværende versjonen, XO-1 bruker i snitt 5 watt, og mens de fleste synes det er imponerende lavt, mener vi at det er vårt største problem med maskinen, sier teknologisjef Ed McNierney i OLPC.

Det jobbes kontinuerlig med å senke strømforbruket på x86-prosessorer, men produsentene av disse har ikke vært på langt nær like fokuserte på dette området som Arm.

Et eventuelt problem ved et bytte til Arm-arkitektur, kan være at det blir vanskelige å kjøre fullverdige versjoner av Windows. OLPC ønsker nemlig å gi samme mulighet til å velge om man vil starte opp med Linux eller Windows på XO-2, som de har hatt i de nyere XO-1-modellene. Arm-prosessorer er per i dag kun kapable til å kjøre Microsofts operativsystem for mobiltelefoner, Windows Mobile, og ikke vanlige fullversjoner av Windows-systemer for pc-er.

- I likhet med flere andre produsenter, presser vi på for å få Microsoft til å gjøre det mulig å kjøre ikke bare Windows Mobile, men også vanlige Windows-versjoner, med Arm-prosessorer, sier Negroponte.

OLPC er i forhandlinger med Microsoft om å lage en Windows-versjon som er i stand til å kjøre på XO-2 med Arm-arkitektur. Negroponte understreker at det fortsatt er 18 måneder til XO-2 vil være klar, og at mye kan skje i løpet av den tiden.

Avansert u-lands-pc

OLPCs har fått mye skryt for miljøvennlig og solid design, samt innovative maskinvareløsninger med XO-1, en bærbar pc som i all hovedsak er beregnet for barn i utviklingsland.

XO-2 vil være basert på de samme prinsippene, med design og løsninger som vil passe for skolebarn i fattige land. Blant nyhetene i den kommende modellen er en ny type trykksensitivt tastatur og en avansert, trykkfølsom skjerm. Takket være den nye tastaturløsningen og den trykkfølsomme skjermen skal pc-en kunne brukes både som en vanlig bærbar, som e-bok-leser, tavle-pc og til og med som et piano, sier teknologisjef McNierney.

Organisasjonen vurderer også hvorvidt de skal implementere trådløse standarder som Wimax og 3G i XO-2. Ikke minst Wimax virker å være svært aktuelt, takket være teknologi som gir god overføringshastighet, kombinert med smarte løsninger for strømstyring. Wimax er allerede på plass i en rekke utviklingsland, og på vei til å rulles ut i andre.

LES OGSÅ: Test av OLPC

Les om: