Omsetningssvikt for servere

Omsetningssvikt for servere

Kun HP, Cisco og de uspesifiserte hadde fremgang i tredje kvartal. IDC varsler om asiatiske vekstbomber.

Det viser tall fra Gartner, gjengitt i Computer Sweden.

Det som skjer er at det selges flere servere, men at omsetningen gjør et svalestup.

Økningen i antall er på 1,9 prosent - 2,5 millioner stykk, men sammenlingnet med tredje kvartal i fjor har den globale omsetningen krympet til 12,3 milliarder dollar.

- Salget har vært svakt siden halvårsskiftet. Kun tre regioner økte: Canada, Midtøsten og Afrika, samt USA, ifølge Jeffrey Hewitt fra Gartner.

Detaljene

HP ligger stadig i tet på 27,6 prosent markedsandel, en økning på 2,2 prosent. Cisco hadde en sterk omsetningsøkning, og økte blant annet på bladservere. Markedsandelen er derimot ikke best i klassen, på 4,9 prosenpoeng.

IBM beholdt andreplassen på sine 22,9 prosent, men til tross for sitt forsøk på å modrednisere stormaskinene gikk omsetningen ned hele 18,9 prosent.

Leverandører som av en eller annen grunn bare er definert som "øvrige" ligger på tredjeplass med sine 24,2 prosentpoeng, og disse uspesifiserte leverandørene har faktisk også økt omsetningen - med 11,4 prosent, "best i klassen".

Dell har fjerdeplass på 16,4 prosent markedsandel, og går ned noen få prosenter i omsetning. Femteplassen, Oracle, har 4,1 prosent markedsandel og går ned 15,5 prosent i omsetning.

I vårt kontinent minket serversalget med 4,3 prosent i omseetning, talle er 2,8 milliarder dollar. I antall gikk salget ned 72, prosent, til 548.000 stykk. Europa har en nedadgående spiral, de siste ni kvartalene har omsetningstallene dalt. De siste åtte kvartalene har også antallet solgte servere i Europa falt. Tallene nå er lavest på over 15 år, skal vi tro Gartner.

IDC: - HP tilbake på topp

IDC har litt andre tall enn Gartner. I deres tallgrunnlag har HP nå gjenerobret topplasseringen fra IBM. HP kan glede seg over plasseringen, men kanskje ikke så mye av grunnen, ifølge IDC: De vinner fordi kundene holder salget deres stabilt, mens kundene svikter IBM. IBM falt 4,5 prosentpoeng til 23,4 prosent, mens HP holdt seg på 28,1 prosent, som er svakt opp.

Vanlige servere med Intel-arkitektur hadde en vekst på 3,5 prosent i forhold til året før, mens mellomstore og store servere måtte tåle fall på 17,8 og 22,5 prosent, sier IDC til nyhetstjenesten til IDG. Dette rammer IBM verst, siden dette ofte er deres stormaskiner og Power-systemer.

Totalt sank omsetningen hele 3,7 prosent til 73 milliarder kroner (12,1 milliarder dollar). Antallet leverte holdt seg om lag på samme nivå, så prisen per server har sunket. Det er tredje kvartalet på rad at salget synker. Mye tilskrives nettskyrevolusjonen, når en server er noe som kan leies er det ikke noe som kjøpes.

Som partneransvarlig i HP Norge sa det til Computerworld i august: Når en kunde leier seg server i et datasenter i skyen er det bra for HP internasjonalt som har solgt serverne i nettskydatasenteret. Men det gir ikke oss dette serversalget.

Se opp for asiater

IDC bemerker at serverveteranene også må se opp for helt nye konkurrenter. Helt nye konkurrenter i servermarkedet selger direkte i nye kanaler og utgjør en vekstbombe.

Dette er dedikerte serverfirma som lager servere i store mengder etter spesifikasjoner laget av visse kunder.

Når disse kundene for eksempel er Google og Facebook, sier det seg selv at det er virkelig store volum som skal drive Gmail og verdens største sosiale nettverk. Til og med et lite sosialt media som G+ trenger sikkert servere.

Disse selskapene er i en helt ny gruppe hos IDC, «Original Design Manufacturers».

De er for det meste Taiwanesiske selskapet som Quanta Computer og Inventec. De har en global markedsandel på 6,5 prosent, som innebærer en 45,2 prosent vekst fra året før.

Dersom de var et felles selskap, hadde de allerede vært verdens tredje største serverleverandør, foran Dell som har plassen i dag.

På fjerdeplass kniver Cisco Systems med Oracle om plasseringen i tredje kvartal, ifølge IDCs tallmateriale.

Komponenter