Oppdaterer spennende konsept

Oppdaterer spennende konsept

Det kan se ut til at Asus har hørt på tilbakemeldingene de fikk om den første Padfone-modellen.

Tidligere i år testet vi Padfone fra Asus, en underlig kombinasjon av telefon, nettbrett og ultraportabel pc.

Vi var relativt fornøyd med det vi fikk levert. Padfone var for så vidt ikke veldig spennende som telefon, eller nettbrett for den saks skyld. Som en liten mini Android-pc var den egentlig litt stor og klumpete.

Likevel var det noe med kombinasjonen av alle disse elementene som fenget. Totalpakken var kul, selv om hver av delene for seg var til dels ganske middels.

Denne uken lanserte en oppfølger til sommerens Padfone. Ikke overraskende vil nykommeren hete Asus Padfone 2.

Padfone 2 følger i samme spor som forgjengeren. Her har du en telefon som er hjernen i hele oppsettet. Denne kan festes i en nettbrettdokking med 10.1-tommers IPS-skjerm, omtrent som forrige gang. Enn så lenge har ikke Asus sagt noe om hvorvidt Padfone 2 også vil kunne leveres med tastaturdokking, slik forgjengeren kunne.

Nettbrettskjermen har en oppløsning på 1280x800 piksler, altså marginalt høyere enn selve telefonen - og en del lavere enn selskapets premiumnettbrett.

Større skjerm og sprekere innmat

Vår erfaring med første generasjon Padfone var at telefonen var kurant, med god ytelse og en grei skjerm på 4,3 tommer. Den nye telefonen vil være langt bedre utstyrt.

Bak skjermen på 4,7 tommer skjuler det seg blant annet en 1,5 gigahertz Snapdragon S4 Pro med fire kjerner og en kraftig Adreno 320-grafikkprosessor. Skjermoppløsningen er på 1280x720 piksler, som enn så lenge er blitt en slags standard på skjermer i denne størrelsen. Oppløsningen gjør at man ender opp med en punkttetthet på gode 312 piksler per tomme.

Skjermen skal forøvrig være produsert på samme måte som skjermen i iPhone 5, hvor berøringsflaten er bygd inn i selve skjermen. Det gjør at skjermen er tynnere og bruker mindre strøm.

Også på kamerafronten har Asus valgt å oppgradere ganske betraktelig. Padfone 2 vil være utstyrt med en Sony bsi-sensor på hele 13 megapiksler. Ved siden av å ha høy oppløsning skal kameraet være lynraskt, opp til 100 bilder i serie i en hastighet på seks bilder i sekundet. Det er raskere enn blant annet HTC One X og Samsung Galaxy S3.

Asus har valgt å sløyfe minnekortleser i Padfone 2. Telefonen vil leveres i tre varianter, med 16, 32 eller 64 gigabyte lagringsplass. Det følger også med to års abonnement på Asus egen skylagringstjeneste, hvor du får 50 gigabyte til rådighet.

Telefonen er slanket en del siden forrige gang, og Padfone 2 veier lette 135 gram. Tykkelsen er fra 3 til 9 millimeter, og er altså lett kileformet. Lengden er 13,8 centimeter og telefonen er 6,9 centimeter bred.

Jelly Bean kommer

Asus Padfone 2 vil være utstyrt med Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Ifølge Asus skal en oppdatering til Android 4.1 (Jelly Bean) være på plass før jul.

Mens forrige Padfone var en middels avansert Android-telefon, har Asus et ønske om at Padfone 2 skal plassere seg i premiumsegmentet. Her får du blant annet NFC-støtte og 4G via LTE-båndet. Utfra LTE-frekvensene som er støttet ser det ut til at det også vil være støtte for å koble seg til 4G-nettet her til lands. Dermed er det duket for lynrask surfing via mobilnettet - gitt at det er LTE-dekning der du befinner der.

Da vi testet forrige modell endte vi opp med å konkludere at det var et spennende konsept, men at det føltes litt uferdig. Ikke minst var Padfone tungt og klumpete når du brukte det som nettbrett. Det har Asus nå gjort noe med.

Tynnere og lettere nettbrett

Den nye nettbrettdokkingen er tynnere og lettere, og fremfor å plassere telefonen horisontalt ned bak en luke på nettbrettdokkingen skyver du nå den større og tynnere telefonen ned på høykant. Dermed blir totalpakken mer som et hvilket som helst annet Android-nettbrett. Selve skjermdokkingen veier 514 gram. Med telefonen på plass i dokkingen øker vekten til 649 gram. Det er omtrent på nivå med rene Android-nettbrett med samme skjermstørrelse.

Dokkingen er utstyrt med eget 5000 mAh-batteri, og så lenge telefonen er montert vil den benyttet dette batteriet i stedet for det som sitter i selve telefonen.

Asus Padfone 2 er ventet å være klar for salgt tidlig i november. Enn så lenge er ikke norske priser på plass. Tar vi utgangspunkt i europeiske priser, 799 og 899 dollar for henholdsvis 32 og 64 gigabyte-versjonene med dokking, anslår vi at Padfone 2 vil koste henholdsvis rundt 6 000 for versjonen med 32 gigabyte lagringsplass og rundt 7 000 kroner for versjonen med 64 gigabyte lagringsplass, og da altså med nettbrettdokking inkludert.