Oppsiktsvekkende Ricoh-projektor

Ricoh vil gjøre alle rom til møterom med projektor på høykant.

Publisert Sist oppdatert

Alt virker brukervennlig ved Ricohs «høykant-projektor» PJ WX4130N – kanskje utenom nettopp navnet. Men på dét punktet følger Ricoh en veletablert tradisjon i japansk it-industri.

Selv om Ricoh etter hvert vil tilby en rekke forskjellige projektorer, også av mer tradisjonell utforming, er det PJ WX4130N som har stått i fokus siden selskapet tok inn dette produktet på det norske markedet på forsommeren i år.

For folk flest er Ricoh kanskje mest kjent som leverandør av større utskriftsløsninger, i tillegg til at firmaet er aktiv i digitalkamera-markedet.

Men Ricohs markedssjef i Norge, Audun Gangstad, sier til PC World at selskapets utvidelse av produktspekteret her til lands nå – med blant annet projektorer og videokonferanseløsninger – er ledd i en langsiktig strategi der selskapet vil utnytte sin kjernekompetanse, for eksempel på bygging av optikk, på en rekke andre områder.

Visning i alle rom

Om PJ WX4130N-projektoren snakker vi om en forholdsvis liten og lett projektor, med en vekt på rundt tre kilo. Selv om den ikke er ment å skulle konkurrere med de dedikert portable projektorene på markedet, ser produsenten for seg at den ofte kan bli flyttet rundt i bedriften.

Det er to forhold som tilsier dette:

For det første kan den lille ultrakortkast-projektoren gi stort bilde på lerretet – eller på en vegg – selv i et ganske lite rom. Projektoren kan stå så tett som 11,7 centimeter fra visningsflaten. Selv da gir den et bilde på hele 48 tommer.

Ricoh selv hevder at dette er bransjens korteste visningsavstand.

På lengste visningsavstand, 24,9 cm, gir projektoren et bilde på 80 tommer.

For det andre innbyr nettverksmulighetene til visning i rom som ikke er forberedt for projektorpresentasjoner. Projektoren håndterer både Ethernet-basert kablet nettverk og trådløst nett basert på 802.11a/b/g/n-standardene.

Selv om projektoren altså ikke er en utpreget portabel modell, går det greit å ta den med seg også ut på bedriftsbesøk.

Vi mottok vår testmodell i bæreveske og har allerede rukket å bære den med oss både på buss og t-bane, uten at vi opplevde det som plagsomt tung bagasje. Å slenge den inn i bilen for å dra på bedriftsbesøk vil ikke være noe problem.

For ordens skyld finnes det altså også en modell uten «N» i navnet og uten nettverksmuligheter. Den er 1000 kroner rimeligere enn nettverksmodellen, men Ricoh promoterer ikke denne modellen, fordi nettverksversjonen gir så mange fordeler.

Fordelene med nettverk

Produktsjef Jørgen Linge hos Ricoh oppsummerer fordelene med nettverksversjonen slik:

– Våre kunder ønsker brukervennlighet i form av enkelt oppsett uten kabler, raskt oppsett av multiskjermvisning, for eksempel ved allmøte i kantinen, papirløse møter og presentasjon fra iPad med Ricoh Presenter app.

– I tillegg kommer mulighet til å bruke projektoren som infoskjerm der den henter bilder fra webserver, og ikke minst mulighet for sentralisert styring av projektorens bildekilde og mulighet til å skru projektoren av og på fra en programvare – fint for intern it-support, sier Linge.

Integrert med iPad

Ricoh er godt forberedt på den nye «Buy Your Own Device»-trenden i bedriftene og har lansert flere apper myntet på bruk sammen med projektoren.

En av appene er Ricoh Smart Presenter, der opptil 10 iPad-brukere kan delta i en presentasjon der man kan kjøre samme presentasjonsbilde på alle iPad-ene.

Takket være den trådløse kommunikasjonen mot Ricoh-projektoren kan projektoren enkelt synkroniseres med presentatørens iPad-skjermbilde, og i et gruppemøte kan man enkelt styre hvem av deltakerne som får legge opp «sitt» bilde på projektorbildet.

Projektoren har en usb-port som gjør det mulig å kjøre presentasjoner direkte fra en usb-pinne.

Ricoh-projektoren er av DLP-typen og har en basisoppløsning på 1280 x 800 piksler, med bildeproporsjoner på 16:10-format. Lysstyrken er oppgitt til 2500 ansi lumen.

Nettverksprojektoren koster 16 125 kroner inklusive mva. (12 900 kroner eksklusive mva.), og for sine større kunder integrerer Ricoh projektoren med sitt service- og rapporteringssystem @remote.

– Når vi setter projektoren inn i @remote-systemet, vil kunden få oversikt over bruksmønster, lampetid og så videre. Projektoren vil selv gi oss beskjed hvis den ikke fungerer som den skal, samt at den automatisk vil sende bestilling på ny pære hvis denne må byttes. Hvis vi for eksempel skal levere projektorer til skoleverket, vil vi argumentere for denne funksjonen, sier Jørgen Linge hos Ricoh.

PC World kommer tilbake med testomtale av projektoren.