Opptur for Playstation Vita

Opptur for Playstation Vita

USA og Europa redder Sony etter en treg start i Japan.

Sony opplevde en god førsteuke da selskapets nye håndholdte spillkonsoll ble lansert i Japan, Hong Kong og Taiwan like før jul i fjor. I ukene som fulgte falt imidlertid salget , og selskapet kan ikke ha vært veldig fornøyd med knappe 500 000 solgte enheter i løpet av den første måneden.

De ferskeste salgstallene byr imidlertid på gode nyheter for en elektronikkgigang som de siste årene har slitt med fallende omsetning og røde tall nederts på regnskapene. Etter at konsollen ble lansert i Europa og USA i forrige uke har salget nemlig skutt i været, og Sony melder nå at de totalt har solgt 1,2 millioner Vita-enheter.

Samtidig blir det spennende å se hvordan salget utvikler seg fremover. Sony hadde nemlig god effekt av forhåndssalg og at mange ekstra interesserte løp til butikkene for å slå kloa i en Vita på lanseringsdagen.

Med 1,2 millioner solgte enheter er nok ikke salgstallene for spill til Vita noe som gjør at Sony slår hæla i taket med det første. Selskapet melder nemlig i samme slengen at det så langt kun er solgt to millioner spill til Vita. Det betyr at hver kunde i snitt har kjøpt under to spill til sin nye konsoll. Det til tross for at Vita kom samtidig med en relativt solid samling lanseringsspill. Da får vi heller håpe på Sonys vegne at noen av de over 70 spillene som er i utvikling vil fenge Vita-eierne i månedene som kommer.

Motstand på flere fronter

Sony er relativt sent på banen med en ny håndholdt spillkonsoll. Det er snart et år siden Nintendo slapp sin nyeste konsoll, 3DS. Til tross for mye svakere maskinvare, kan 3DS vise seg å bli en tøff motstander i kampen om kundene.

En tøff motstander er også Vitas forgjenger, Playstation Portable, som Sony så langt har solgt over 70 millioner av - og som fortsatt selger meget bra.

Den aller tøffeste motstanden vil nok Sony PS Vita få fra de stadig kraftigere mobiltelefonene folk har med seg overalt, hver eneste dag. Spillutvalget både på iOS og Android er uendelig mye større enn på de håndholdte konsollene, og spillene er gjerne langt billigere, eller til og med gratis. Det kan gjøre det vanskelig å selge folk nok en dings de skal ha med seg hver dag, som koster over 2 000 kroner - og med spill som koster opp mot 500 kroner.

Til Vitas forsvar skal det sier at den er en langt bedre spillmaskin enn en hvilken som helst smarttelefon eller nettbrett. Konsollen er utstyrt med en meget god 5-tommers trykkfølsom OLED-skjerm, trykkfølsomt område på baksiden, to analoge spaker, en drøss av knapper og et styrekors. En kraftig firekjerners prosessor er også på plass, kombinert med et solid, egenutviklet operativsystem. Så får vi se om det er nok til å lure folk bort fra å spille på telefonene sine, og heller velge en PS Vita.

Hvis salget av konsoller begynner å falle, slik det gjorde i Asia etter den første uken, kan det være at Sony snart må finne seg i å senke prisene både på selve konsollen og på spillene. Det var en strategi Nintendo måtte velge kun kort tid etter lansering, og som har gitt gode resultater i ettertid.