Over og ut for Psystar

Over og ut for Psystar

Mac-kloneren tapte rettssaken mot Apple.

I ett og et halvt år har Apple vært i rettsstrid mot Psystar, et amerikansk selskap som begynte å selge vanlige pc-er med Mac OS X installert. I forrige måned kom Apple delvis seirende ut av saken, da dommeren konkluderte med at salget av Mac-kloner var et brudd på sluttbrukerlisensen til Mac OS X. Nå har den endelige dommen falt.

Domstolen i California har konkludert med at Psystar ikke lenger får selge modifiserte utgaver av Mac OS X på sine maskiner uten tillatelse fra Apple. Selskapet har frem til nyttårsaften på å stoppe all virksomhet knyttet opp mot dette.

Dommeren i saken, William Alsup, sa ikke noe konkret om hvordan avgjørelsen påvirker salg av programmet Rebel Efi, som Psystar nylig begynte å selge og som hjelper brukerne selv å installere Snow Leopard på vanlige pc-maskinvare, skriver Macworld.se. Dersom Psystar fortsetter å selge programvaren er det på eget ansvar, ifølge dommeren. Det betyr at Apple kan gå videre med saken separat - og trolig vinne den - dersom Psystar ikke gir seg helt.

I tillegg til at Psystar må stoppe alt salg av Mac-kloner, er selskapet også dømt å betale en erstatning til Apple på 2,67 millioner dollar (cirka 15 millioner kroner), skriver Engadget.

For vanlige brukere som er interessert i å kjøre Mac OS X på andre datamaskiner enn Apples, finnes det langt enklere og billigere (gratis) alternativer til Psystars løsninger. Spørsmålet er da om noen kommer til å savne det lille Florida-baserte selskapet - som for øvrig bare solgte rundt 700 Mac-kloner.

Komponenter