Overvåk nettrafikken med Fiddler

Overvåk nettrafikken med Fiddler

Her er verktøyet som viser hvilke data som blir sendt fra pc-en din – og hvor de havner.

De aller fleste programmer som installeres lokalt på maskinen i dag, leveres med en eller annen funksjonalitet som krever at applikasjonen må på internett.

Noen applikasjoner benytter seg av internettilkoblingen for å hente oppdatert innhold eller nye oppdateringer, andre programmer har derimot ikke like fredlige hensikter. Ved hjelp av verkøyet Fiddler 2 kan du enkelt skaffe deg oversikt over hvilke programmer som benytter seg av nettforbindelsen, dataene de sender og hvor denne informasjonen blir sendt.

Vi har tidligere i filguiden sett nærmere på verktøyet Sandboxie (se PC World Norge nr. 10/2011), som kan minne litt om Fiddler. Mens hovedhensikten med Sandboxie er å begrense et programs tilgang til maskinen, har den ingen mulighet til å fortelle brukeren noe om hvilken informasjon som samles og hvor denne informasjonen skal. Det kan derimot Fiddler.

Personer som har drevet med utvikling, vil trolig oppfatte Fiddler mer som et feilsjekkingsverktøy enn et dedikert nettverksprogram. Mye av den funksjonaliteten som man finner i Fiddler kan nemlig minne om det man ofte finner i et utviklingsverktøy. I Fiddler kan man for eksempel sette stoppunkter for å gå en hendelse nærmere etter i sømmene eller inspisere data som overføres. Dette sammen med annen funksjonalitet som ulike visningstyper og en tidslinje over dataoverføringer, bidrar til å gjøre Fiddler til et ypperlig program for alle nettverksinteresserte.

Utfordringen med bruk av nettverksprogrammer som tar sikte på å overvåke datatrafikken er at dersom datamengden øker, er det fort gjort å miste oversikten. Men heldigvis kommer Fiddler med en godt fungerende filtreringsfunksjon som lar en filtrere bort irrelevant data som kan oppfattes som «støy». Takket være filtreringsmulighetene i verktøyet reduseres mengden støy på en enkelt og effektiv måte, slik at man kan holde et øye på mer relevant data.

Det fine med Fiddler at man ikke er bundet til å bruke applikasjonen for å finne ut mer om datatrafikken som er forårsaket av lokale pc-programmer. Det er faktisk ingenting i veien for å bruke verktøyet til å analysere datatrafikken som smartmobilen eller nettbrettet genererer. Dette krever en noe spesiell konfigurering av programmet. En god brukerveiledning for dette finnes på programmets offisielle nettside.

Alt i alt synes vi at Fiddler er et nyttig verktøy for å analysere nettrafikk og presentere dette på en ryddig og oversiktelig måte. Anbefales!

FIDDLER 2
Pris: Gratis
Internett: fiddler2.com

Les om: