Pc-fallet er mindre enn antatt

Pc-fallet er mindre enn antatt

Det globale pc-salget kommer i 2014 til å falle 3,7 prosent. Det er en vesentlig bedring fra tidligere estimater.

Nye tall fra analyseselskapet IDC indikerer at pc-markedet ikke er fullt så dårlig som tidligere antatt. Mange oppgraderer gamle Windows XP-maskiner og også salget av Chromebooks er med på å holde omsetningen oppe.

Med dette som bakteppe indikerer IDC et fall på 3,7 prosent, noe som er en vesentlig bedring fra det tidligere estimatet på 6 prosent. Til tross for fortsatt fallende salg er det nye estimatet også en positiv nyhet sett i lys av markedet 2013, hvor salget falt med hele 9,8 prosent.

Totalt regner analyseselskapet med at det i 2014 vil bli solgt 303,5 millioner pc-er, henholdsvis 155,5 millioner stasjonære og 170 millioner bærbare.

Færre nettbrett

Det er altså oppgradering av Windows XP og stor etterspørsel etter Chromebooks - spesielt til utdanningssektoren – som berger pc-markedet. I tillegg mener IDC at en overraskende nedgang i salget av nettbrett kan ses i sammenheng med de tross alt gode nyhetene. Det virker som om mange er i ferd med å innse at nettbrett ikke erstatter en fullverdig pc.

- Det har også vært en økt interesse for mindre nettbrett, som i mindre grad kan erstatte pc-er. Det vekker fornyet interesse for stasjonære og bærbare pc-er, sier Jay Chou senioranalytiker i IDC.

Men IDC understreker at fremtiden er usikker. Blant annet er det åpenbart at Windows XP-effekten ikke vil vare evig

- Et nytt Windows-operativsystem (Windows 9, red. anm.) kan sette fart på markedet neste år, men det er vanskelig å male en slik effekt før vi vet mer om det, sier Chou.

På lang sikt mener IDC vi uansett ikke kommer unna et vesentlig redusert pc-marked. I 2018 estimerer selskapet et totalt volum på 291,1 millioner enheter.

Les om:

Komponenter