- Pc-markedet i fritt fall

- Pc-markedet i fritt fall

I første kvartal sank pc-salget med 13,9 prosent. Windows 8 har ikke reddet situasjonen.

En ny rapport fra analyseselskapet IDC viser at pc-salget og pc-markedet generelt er i fritt fall. Det skriver Computer Sweden.

Antallet pc-er levert i første kvartal nådde 76,3 millioner, en nedgang på 13,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. De nye tallene viser at situasjonen er langt verre enn IDC forventet, deres prognose var en nedgang på 7,7 prosent.

Høye priser og problemer med leverandører

Nedgangen i pc-salget gjelder i alle regioner i verden, og markedet er ifølge IDC på vei inn en lavkonjunktur større enn tidligere fryktet.

- Pc-markedet er ved et veiskille og flere og flere analytikere har begynt å stille spørsmål ved sin fremtid i en verden som er rettet mot smarttelefoner og nettbrett, sier David Daoud fra IDC.

Han legger til at høye priser og problemer med underleverandører i løpet av det første kvartalet har bidratt til nedgangen. Andre medvirkende faktorer er, ifølge han, Dells forsøk på å selge selskapet, og HPs pågående restrukturering, som førte til at innovasjonen stanset.

Flere beholder Windows 7

Windows 8 har hatt en veldig liten innvirkning på situasjonen, mener Daoud.

- Windows 8 har ikke vært en suksess, verken for pc-er eller nettbrett. Få brukere har oppgradert til Windows 8 og de fleste selskaper har beholdt Windows 7, da Windows 8 ikke passer inn i deres forretningsmodell, soer Daoud.

Kommer til å synke mer

Et annet problem er at de kundene som er interesserte i Windows 8 har blitt møtt med høye priser, og datamaskiner med berøringsskjermer har solgt dårlig i første kvartal. Intels satsning på ultrabook har også gått dårlig, på grunn av høye priser.

IDC spår nå at pc-markedet kommer til å fortsette å falle fremover, og stå for 315 millioner leverte enheter i løpet av hele 2013. Dette er en nedgang fra 341 millioner enheter i 2012. Disse tallene kommer ifølge IDC til å synke ytterligere i løpet av 2014 til 302 millioner enheter.

Det dårlige salget i løpet av første kvartal har også tidligere kommet frem i både Intel og AMDs kvartalsrapporter.

Les om:

Komponenter