Pc-produsenter konkurstruet

Pc-produsenter konkurstruet

Veksten i pc-salget faller med ti prosent i 2009. Det overlever ikke alle pc-produsentene, spår IDC.

Pc-markedet står foran en konsolidering de neste tre årene. Denne utviklingen tvinges frem fordi etterspørselen etter nye pc vil falle betydelig, frykter analyseselskapet IDC.

LES OGSÅ: Forventer svakere pc-salg

Det trange markedet vil føre til enda tøffere konkurranse mellom pc-produsentene. Det betyr at marginene skvises ytterligere.

- Utviklingen er gunstig for forbrukere og bedrifter som må leve på mindre budsjetter, men kan være katastrofal for noen av pc-produsentene, tror lederen for pc-forskningsavdelingen i IDC, Richard Shim.

Taper

Generelt sett er pc-markedet ganske modent, mener IDC. Det betyr at det er lite ekstra å hente for produsentene. Det vil tvinge dem til å se seg om etter andre alternativer. Fusjon er en mulighet, og IDC utelukker ikke flere oppkjøp.

Særlig i de mest modne markedene som USA og Europa vil mindre pc-produsenter tape mot de store. Det vil i praksis bety at de rett og slett går konkurs, fordi de store ikke har interesse av å kjøpe opp de små.

- I nye markeder vil de mindre pc-produsentene stå i fare for å bli kjøpt opp, fordi det fremdeles er rom for ekspansjon gjennom oppkjøp, mener Shim.

Forverring

Pc-salget forventes til å havne på 3,8 prosent i 2009. Dette er en dramatisk forverring i forhold til 13,7 prosent som bare for noen måneder siden var spådd. For 2010 spås det en vekst på 10 prosent.

Apple og HP har hittil klart å holde salget oppe, og levert brukbare resultater. Dell har derimot rapportert en betydelig nedgang i salget.

- Apple kan gjøre det bra i krisetiden. Selskapet har trofaste kunder som er villig til å betale mer for sine produkter, og selskapet har tidligere bevist at de kan gå mot strømmen, sier Shim.

Komponenter