Pengemaskinen Apple holder stand

Pengemaskinen Apple holder stand

Tross svak nedgang i Mac-salget tjener Apple penger som aldri før.

Når Apples sykemeldte toppsjef Steve Jobs gjeninntar sjefsstolen i slutten av juni, kan han glede seg over at selskapet har fortsatt å tjene gode penger i hans fravær.

Tross finanskrisen leverte Apple sin høyeste omsetning noensinne i regnskapskvartalet fra januar til mars i år, når vi holder kvartalene med julesalget utenom.

LES OGSÅ: Film på iTunes ett steg nærmere

Omsetningen endte på 8,16 milliarder dollar (nesten 55 milliarder kroner), mens fortjenesten ble 1,21 milliarder dollar (over åtte milliarder kroner).

Til sammenligning var omsetning vel 7,5 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. I det siste «julesalg-kvartalet», perioden oktober-desember 2008, omsatte Apple for over 10 milliarder dollar.

Fortsatt nei til minibærbar

Samtidig med at de gode resultatene ble lagt frem, gjentok Apple-ledelsen at selskapet ikke har noen planer om å lansere en minibærbar, i hvert fall ikke etter mønster fra de minibærbare som finnes på pc-markedet i dag.

Apples daglige leder Tim Cook – Chief Operating Officer (COO) - gjentok tidligere utsagn om at de minibærbare preges av ubehagelig små tastaturer, forferdelig programvare, elendig maskinvare og svært små skjermer. Noe slikt vil ikke Apple sette sin logo på, fremholdt han.

Likevel kom han med antydninger som observatører nå tolker i retning av at Apple likevel kan ha noe på gang rettet mot dette markedet.

LES OGSÅ: Minibærbar Mac med berøringsfølsom skjerma?

- Hvis vi greier å levere et nyskapende produkt som virkelig betyr noe, vil vi gjøre det – vi har noen interessante ideer på dette området, sa Apples daglige leder.

2,2 millioner Mac-er

Apple solgt til sammen 2 216 000 Mac-er i perioden januar-mars. I antall solgte maskiner er dette en nedgang på tre prosent sammenlignet med samme periode i 2008.

Til sammenligning spådde analyseselskapet IDC en nedgang i det samlede pc-salget i samme periode på sju prosent. Apple ser altså ut til å gjøre det bedre enn konkurrentene.

Fortsatt går det mest i bærbare Mac-er, som nå utgjør 63 prosent av antall solgte Mac-er, det vil si nesten 1,4 millioner enheter i det siste kvartalet.

Apple solgte 818 000 stasjonære Mac-er i perioden. ifølge Apple-ledelsen har likevel den stasjonære delen av produktspekteret styrket sin posisjon noe i kjølvannet av produktfornyelsene som Apple har gjennomført den siste tiden.

iLife-familien viktig

Apple-ledelsen fremholder at iLife-produktene for håndtering av foto, video, musikk og web – iPhoto, iMovie, GarageBand og iWeb – betyr mye for Mac-salget.

LES OGSÅ: TEST: Apples luksus-bærbare

Kombinert med utsagn om at maskinsalget nå går litt tregere i grafisk og kreativ bransje i lys av finanskrisen, spesielt i USA, tyder det på at forbruker-markedet nå er viktigere enn noensinne for Apple.

Dessuten blir skolemaskin-salget i USA noe påvirket av at mange regioner opplever svikt i skatteinngangen som følge av finanskrisen.

11 millioner iPod-er

I kvartalet solgte Apple over 11 millioner iPod-enheter, opp tre prosent fra samme periode i fjor. Apple påberoper seg nå over 70 prosent markedsandel i det amerikanske musikkspiller-markedet, med referanse til markedsanalysefirmaet NDP.

iPod-salget nyter i større grad enn noen andre Apple-produkter godt av den voldsomme etterspørselen før jul, og til sammenligning solgte Apple over 22 millioner iPod-er i forrige kvartal, perioden oktober-desember.

Det ble i siste kvartal solgt 3 793 000 iPhone-er, som er en økning på 123 prosent fra perioden januar-mars i fjor. Sammenlagt har Apple nå solgt 21 millioner iPhone-mobiler.

Nå jobber selskapet for å slippe til på det kinesiske markedet og håper å begynne å selge iPhone i Kina neste år.

LES OGSÅ: Nye iMac: Topp eller tåpelig?

Totalt for Apple utgjør salget (av alle produkter) utenfor USA nå 46 prosent av omsetningen.

Les om:

Komponenter