Pent, stille og rimelig

Pent, stille og rimelig

Med Sonata Plus 550 leverer Antec et kabinett som gir praktiske løsninger, lavt støynivå og en god medfølgende strømforsyning. Og prisen er slettes ikke ille.

Antec har etter hvert blitt en av de mest populære kabinettprodusentene på det norske markedet. Selskapet leverer både enkle og rimelige kabinetter, htpc-kabinetter og kabinetter rettet mot spillere og entusiaster med strenge krav. Modellen Sonata Plus 550 blir en modell som kan være aktuell for både relativt enkle maskiner, men samtidig også for mer avanserte brukere. Antec leverer også flere versjoner av kabinettet, blant annet modellen Sonata Solo, som leveres uten strømforsyningen. I tillegg har man Sonata Designer 500, som er kabinettet i hvitt med en litt annen strømforsyning.

Rent utseendemessig er kabinettet relativt nøytralt. Vi synes det er relativt pent sett i forhold til mye annet i dette prissegmentet.

God vibrasjonsdemping

Kabinettet er laget i stål og sidedøren kan åpnes uten bruk av verktøy. At stål benyttes framfor aluminium kan i praksis ha sine fordeler. Praktisk sett betyr aluminium ikke spesielt for de termiske egenskapene til en vanlig pc. I rimelige kabinetter benyttes gjerne også veldig tynne plater og vi har opplevd at det lettere kan bli vibrasjoner. Ulempen med stål er naturligvis at kabinettet blir en del tyngre.

Kabinettet støtter atx- og microatx-hovedkort og det er tre 5,25-tommers-brønner og fem 3,5-tommers-brønner. En av 3,5-tommers-brønnene er ”ekstern”, hvilket vil si at de har åpning mot front til å brukes til minnekortleser, diskettstasjon og lignende. Man kan eventuelt fjerne denne brønnen for å få en fjerde 5,25-tommers-brønn.

De fire brønnene rettet for harddisker har en relativt tykk gummipakning mellom disk og kabinett, hvilket skal redusere vibrasjonsnivået. Ønsker man imidlertid ytterligere reduksjon av harddiskstøynivået er det i tre av diskbrønnene også et gummistrikkoppheng. Det benyttes en type strikk som ikke skal morkne over tid. Bemerk at hvis man skal frakte maskinen kan diskene falle ut hvis de er montert i strikkene, men det er en svært effektiv løsning for å redusere støynivået til harddisker.


Å montere harddiskene i gummistrikkene gjør underverker for støynivået. Rammer med gummioppheng finnes å få kjøpt til andre kabinetter for montering i 5,25-tommers-brønn. Man må imidlertid regne med 150-200 kroner per stk. Man kan her også se

Harddiskbrønene er tilgjengelig ved å åpne frontdøren på kabinettet. Dette gjør det enkelt å sette inn flere harddisker uten at grafikkort og andre tilleggskort må tas ut av pc-en. Også når harddiskene skal skrus fast er det enkelt, ved at harddisken monteres i en ramme som trekkes ut av kabinettet.

Bak i kabinettet er det en 120 mm medfølgende vifte. Denne har tre hastighetsinnstillinger. For svært mange vil laveste innstilling gi god nok kjøling. I tillegg er det mulighet for to 92 mm vifter i foran harddiskbrønnene. Kabinettet har foran disse viftene, som bør blåse inn i maskinen, støvfilter som er lett å ta ut for rengjøring. Har man to disker eller mer vil vi anbefale at man setter inn en vifte.

Les om: