Phenom - en fiasko?

Phenom - en fiasko?

AMD er klar med sin nye Phenom-serie av prosessorer. Foreløpig ser det imidlertid ikke spesielt lovende ut.

(Warszawa, PC World Norge): AMD er med Phenom klar med firekjerneprosessorer for vanlige pc-er. I første omgang er det modellene Phenom 9500 og 9600 som blir tilgjengelig med frekvenser på 2,2 og 2,3 GHz.

I utgangspunktet skulle det også komme en Phenom 9700-modell med hastighet på 2,4 GHz, men denne er foreløpig utsatt. Etter hvert vil det også komme tokjerneversjoner av Phenom, som i basis vil ta over segmentet som Athlon 64 X2 fyller i dag. Riktignok vil AMD også fortsette å levere prosessorer basert på Athlon 64-arkitekturen for pc-er i lavprissegmentet.

Prosessorene har totalt 2 megabyte andrenivåbuffer og alle fire kjernene er samlet i en «die». For Intels firekjerneprosessorer kan man i realiteten snakke om to tokjerneprosessorer integrert sammen. En fordel AMD har med sin løsning vil i teorien være raskere kommunikasjon mellom alle kjernene.

Det AMD håper å oppnå, er å kunne levere den beste kombinasjonen av ytelse og pris i mellomsegmentet av prosessorer.Prosessorene vil i utgangspunktet ikke gå i konkurranse med toppmodellene fra Intel. Ser man på markedet, vil den faktiske interessen for toppmodellene også gjerne være lav på grunn av høye priser.

Feil i prosessorene

Som sagt innledningsvis var planen for AMD å lansere tre nye modeller. Toppmodellen, Phenom 9700, utgår imidlertid foreløpig. Dette skjer forde AMD nylig oppdaget en feil i prosessoren som kan gi problemer under høy belastning. Feilen påvirker også modellene 9500 og 9600, men det er her blitt implementert en feilretting via BIOS på hovedkortene. Problemet skal ut i fra det vi kan forstå være knyttet til hurtigbufferhåndteringen.

At man finner slike feil i prosessorene er ikke direkte uvanlig. Også for Intels prosessorer er det feil som kan oppstå hvis ikke det hadde vært løsninger for dette gjennom BIOS, eller med at det regnes som svært usannsynlig at feilen skal inntreffe. For prosessorene som ellers er på markedet er det gjerne over 100 såkalte erratas som er dokumentert.

Problemet for AMD er imidlertid at feilrettingen gir redusert ytelse. Ifølge AMD selv kan feilrettingen gi opptil 10 % ytelsesreduksjon, men sjansene for at man støter på problemet i praksis skal være lite. Det er dermed mulig å deaktivere feilrettingen.

Core 2 Quad fortsatt best

Ut i fra løssalgsprisene koster AMD Phenom 9500 omtrent det samme som Intels Core 2 Quad Q6600. Phenom 9600 ligger imidlertid an til å bare være marginalt dyrere. Ser vi priser hos nettbutikkene i dag er de cirka 1 800 kroner for Phenom 9500 og 2 000 kroner for Phenom 9600. Også Intel Core 2 Quad Q6600 koster rett opp under 2 000 kroner hos en rekke forhandlere.

Vi har foreløpig ikke kjørt egne tester på prosessoren, annet enn på demosystemer hos AMD, men med AMDs egne ytelsestall som utgangspunkt tyder mye på at AMD har et problem når det gjelder ytelse. AMDs egne tall viser at Phenom 9600 har omtrent samme ytelsen som Intel Core 2 Quad Q6600. Dette er imidlertid uten at ytelsesreduksjonen fra feilrettingen er tatt med i testene.

Med andre ord. Prisen er altså omtrent den samme og ytelsen er omtrent den samme. Strømforbruket for Phenom ser også ut til å være noe høyere enn for Intels tilsvarende modeller.

Vi vil også tro Intel snart vil komme med oppfølger for Q6600 gjennom en modell basert på den nye Penryn-arkitekturen, hvilket burde gi bedre ytelse på samme klokkefrekvens, lavere strømforbruk og lavere pris.

Skal AMD konkurrere med Intels prosessorer må prosessorene gå ned i pris. Samtidig har vår erfaring over mange år vært at hovedkort med Intels egne brikkesett gjerne har gitt bedre stabilitet og kompatiblitet enn løsninger fra AMD/ATI og Nvidia, samt andre som har levert brikkesett til AMDs prosessorplattform.

Les også: Quad-core på billigsalg

Firekjerne overfokusert

I første omgang er det kun firekjerneprosessorer som lanseres i AMDs Phenom-familie. Tokjerneprosessorer vil komme på et senere tidspunkt. Spørsmålet blir videre om firekjerneprosessorer er det mest hensiktsmessige for de fleste.

Vi har tidligere sett på sammenligninger av Intels to- og firekjerneprosessorer på samme klokkefrekvens, samt sett på to- og firekjerneprosessorer til samme pris. Det er etter hvert mange applikasjoner som ytelsesmessig skalerer veldig godt på overgangen fra en til to kjerner, men samtidig er det ikke så mange bruksområdene som skalerer så godt når man går fra to til fire kjerner. Det man da ser er at en tokjerneprosessor med høyere klokkefrekvens kan gi bedre ytelse enn firekjerneprosessoren til samme pris.

Det hele blir avhengig av bruksområde, og etter vår oppfatning vil faktisk de fleste i dag ikke ha noe brukt for en firekjerneprosessor. Det er videre ventet at AMD etter hvert også vil komme på markedet med trekjerneprosessorer i Phenom-familien.

I utgangspunktet var det også forventet at AMD ville lansere Phenom FX, som ville være rettet mot systemer med to prosessorer og totalt da åtte kjerner. Også denne prosessoren ser nå ut til å være utsatt, uten at AMD ga noe videre informasjon om dette.

Ikke for bærbare – foreløpig

Phenom har i første omgang kun blitt lansert for stasjonære pc-er. Det er imidlertid forventet at AMD vil lansere prosessorer for bærbare på den nye arkitekturen. Skal vi spekulere kan det imidlertid være at AMD blir avhengig av produksjonsteknologi på 45 nanometer for at en slik lansering skal være hensiktsmessig. En produksjonsteknologi på 45 nm vil trolig gi prosessorene lavere strømforbruk.

Oppgrader fra Athlon 64

Et interessant element med de nye Phenom-prosessorene er at de kan benyttes på en del eksisterende Athlon 64-hovedkort med AM2-sokkelen. Optimalt sett bør man benytte et hovedkort med AM2+-sokkel, hvilket gir støtte for HyperTransport 3.0. Med eldre AM2-hovedkort vil man være begrenset til HyperTransport 1.0 eller 2.0, avhengig av hovedkortet.

Hvor stort ytelsestap man får med et eldre hovedkort gjenstår å se. Mye kan imidlertid tyde på at det kan være aktuelt for en del å benytte muligheten for å oppgradere. Hvorvidt man kan oppgradere med det hovedkortet man har bør man sjekke websidene til produsenten. Flere hovedkortprodusenter har allerede lister over modeller som støtter Phenom.

AMD vil neste år lansere prosessorer for AM3-sokkelen. Den primære utviklingen her vil være støtte for DDR3-minne.

Interessante brikkesett

AMD ville tidligere ikke fokusere på egne brikkesett, men etter oppkjøpet av ATI ble dette en mer sentral del av virksomheten.

Vi har allerede sett lanseringer av hovedkort basert på AMD 790FX-brikkesettet, hvilket er toppmodellen av AMDs brikkesett. I tillegg til 790FX vil man også ha rimeligere løsninger gjennom 790X og 770.

De mest avanserte hovedkortene med 790FX vil støtte opptil fire Radeon HD-grafikkort. Drivere for denne løsningen forventes imidlertid å blir lansert først i januar.

Det er også støtte for PCI Express 2.0, hvilket skal gi noe forbedret ytelse for grafikkort med støtte for det. Foreløpig er det ATIs Radeon HD 3000-serie-grafikkort og Nvidias GeForce 8800GT som støtter PCI Express 2.0.

I januar vil også flere produsenter komme med nye 790FX-hovedkort, der sørsiden har fått forbedret funksjonalitet – blant annet gjennom flere usb-porter og mer avansert Serial ATA-kontroller.

LES OGSÅ: MSI-hovedkort for AMD Phenom

Les om: