Phenom friskmeldes

Phenom friskmeldes

AMD starter nå leveringen av Phenom og Opteron uten feilen som forårsaken ytelsestap så lenge stabilitet skulle opprettholdes.

Noen dager i forkant av lanseringen av AMDs Phenom-prosessor i fjor høst avdekket AMD et problem i prosessorene som kunne forårsake stabilitetsproblemer. Feilfiks kom raskt på banen gjennom BIOS-oppgraderinger til hovedkort, men løsningen på problemet forårsaket også et betydelig ytelsestap for prosessorene. Problemet viste seg så å også gjelde for de nye Opteron-prosessorene, der leveringene i praksis stoppet helt opp.

AMD starter nå leveringen av prosessorer uten feilen, under såkalt «B3-stepping». Ut i fra det vi kan forstå, vil disse gå under navnene 9550 og 9650 i stedet for de eksisterende 9500 og 9600.

Trenger høyere klokkefrekvens

Problemet for AMD når det gjelder konkurransedyktigheten til Phenom er ikke bare knyttet til feilen som har vært. Tester der man har slått av feilfiksen, og dermed sett prosessorens egentlige ytelse, har vist at prosessoren i de fleste sammenhenger ikke har vært helt på høyde med Intels alternativer i samme prisklasse.

AMD kan gjøre seg konkurransedyktig på to måter; sette ned prisen eller komme med raskere modeller. Raskere modeller er ventet. AMD kansellerte deres Phenom 9700 når feilen ble avdekket, og denne kommer om ikke lenge og er basert på B3-steppingen – da under navnet 9750. Modeller raskere enn dette kan trolig ventes i løpet av sommeren og høsten.

Trolig er disse økningene nok til å konkurrere med Intels modeller. Det er rapportert at AMD snart vil redusere prisene på prosessorene, og det må trolig være betydelig for at i hvert fall beviste kunder er interessert. I disse tider med høy fokus på strømforbruk tyder mye på at AMDs prosessorer i ennå større grad vil bruke mer strøm enn tilsvarende Intel-prosessorer. To- og trekjerneprosessorer basert på Phenom er også ventet.

Les om: