Planlegger Radeon HD 4890-konkurrent

Planlegger Radeon HD 4890-konkurrent

Det hevdes at Nvidia gjør seg klar til å konkurrere mot AMDs kommende toppmodell.

Enn så lenge har ikke AMD/ATI offisielt lansert sin kommende toppmodell Radeon HD 4890. Kortet er ventet å være en forbedret versjon av dagens mest avansert grafikkort fra selskapet, Radeon HD 4870. Selv om ingenting enn så lenge er bekreftet, ser det ut til av Nvidia ruster til kamp.

Ryktene om at AMD jobber med et nytt grafikkort basert på RV770-arkitekturen har svirret en stund, ikke minst etter at Nvidia igjen tok førsteplassen i grafikkortracet med sine nye toppmodeller, Geforce GTX 285 og GTX 295. Om AMD fortsatt ønsker å være med å kjempe i toppen frem til kort basert på nyere arkitektur er klare, trengs det et nytt og raskere kort basert på dagens teknologi - og det raskest mulig.

Mye tyder på at AMD vil slippe et nytt RV770-basert grafikkort så tidlig som i april. Dette vil i så fall være en oppdatert versjon av Radeon HD 4870, men med noe høyere klokkehastighet på kjernen og med flere shader-enheter.

Selv om AMD ikke lenger kan skryte av å ha det raskeste kortet på markedet, gjør selskapet det relativt godt om dagen, mye takket være en mer agressiv prispolitikk. Samtidig er det viktig for produsentene å kunne hevde å være raskest i verden, om ikke annet enn for pr-effekten. Per i dag er det Nvidia som leder på den fronten. Man skal imidlertid ikke se bort fra at AMD også kan komme med etterfølger for 4870X2, som er et løsning basert på to 4870-grafikkprosessorer som samarbeider.

Flere grafikkortprodusenter melder nå at Nvidia planlegger å lansere en ny modell samme dag som AMD kommer med sitt nye kort. Om ryktene har rett, er det snakk om en modell kalt Geforce GTX 275. Dette kortet vil være basert på GTX 260, men med noe høyere hastighet på grafikkjernen, minnet og shaderne. I tillegg til å lansere på samme dag som AMD, vil Nvidia også legge seg på nøyaktig samme prisnivå. Det snakkes om en pris på 199 dollar, eller like i underkant av 2 000 kroner her til lands.

Les om: