Politirazzia etter iPhone-lekkasjen

Politirazzia etter iPhone-lekkasjen

Saken om en gjenglemt prototyp-iPhone i en bar er nå i ferd med å bli politisak.

Californiske politimyndigheter har nå foretatt husransakelse hjemme hos en av bloggerne på gadget-webstedet Gizmodo, som avslørte en mulig prototyp av neste generasjon iPhone for vel en uke siden.

For 5000 dollar kjøpte Gizmodo en gjenglemt iPhone fra personen som fant den på en bar i nærheten av Apples hovedkvarter i California. iPhone-en er angivelig en prototyp av fjerde generasjon iPhone, som ventes å lanseres til sommeren.

Apple har senere vedgått at de savner en iPhone-prototyp og skal nå ha fått tilbake den savnede iPhone-en fra Gizmodo.

Beslagleggelse

Hos Jason Chen, som er bloggredaktør hos Gizmodo og som har vært Gizmodos ansikt utad i saken, beslagla politiet fire datamaskiner, to servere, en Apple iPad og flere andre elektroniske enheter, melder webstedet MailOnline.

Ifølge Macworld USA har advokatene som jobber for Gawker Media, forlaget som står bak Gizmodo, protestert kraftig mot husransakelsen. De hevder at det er i strid med delstatslovene i California å utstede kjennelse for husransakelse med sikte på å beslaglegge jobbrelaterte eiendeler hos journalister.

I kjølvannet av husransakelsen pågår det en rekke heftige debatter om saken. Protesten fra advokatene mot husransakelsen har utløst debatt om bloggere kan anses som journalister eller ikke.

Apple gir råd til myndighetene

Rapid Enforcement Allied Computer Team (forkortet REACT) er navnet på politiorganet som gjennomførte husransakelsen og beslaget hjemme hos bloggredaktøren. Dette er en gruppe som er opprettet som et samarbeidsorgan mellom flere offentlige etater for å etterforske teknologi-relatert kriminalitet.

Kjennelsen om ransakelse ble gitt av en domstol i San Mateo før helgen.

I debatten som nå raser om saken er det påpekt at Apple selv sitter i et rådgivende organ for REACT-gruppen, som samarbeider tett med ledende IT-selskaper.

Electronic Frontier Foundation, en organisasjon som arbeider for i ivareta brukerrettigheter og personvern i internettsammenheng, har uttalt at husransakelsen var ulovlig.

REACT ble opprettet av justisdepartementet i delstaten California i 1997 og har ifølge organisasjonens egne websider foretatt en rekke arrestasjoner og søksmål i årenes løp i tilknytning til teknologi-basert kriminalitet. Organisasjonen har utrykningsstyrker i byene Santa Clara og San Mateo i Silicon Valley-området.

Blant organisasjonene som inngår i REACT finner vi en rekke politikamre i området, FBI, skattevesenet i delstaten, Secret Service og Homeland Security, organisasjonen som ble opprettet etter terrorangrepene mot World Trade Center i New York i 2001.

Les om: