Populært 3d-program i ny versjon

Populært 3d-program i ny versjon

Modo har på kort tid blitt ett av de beste 3D-programmene for Mac. Nå foreligger det en ny versjon.

Luxology, som er programvarehuset som gir ut modo, er en liten bedrift målt i sammenheng med de store programvarehusene som for eksempel Autodesk (Maya, 3D Studio Max, AutoCAD). Luxology har sitt utspring i NewTek, som står bak LightWave - en 3d-pakke som finnes både for Windows og Mac.

modo etablerte seg raskt som en veldig god og lettlært modellerer, for deretter også å få meget gode rendrings-verktøy. De senere versjonene har også fått animasjon. Med modo 401 (nesten to år etter modo 301) så tar selskapet et langt skritt mot en fullverdig og frittstående 3d-pakke.

En av fordelene med å være et såpass ungt program er også at kodebasen er meget effektiv. modo skalerer godt på flerkjerne-prosessorer, og Apple har begynt å bruke modo som en benchmark for Mac Pro-maskinene. Dette er godt nytt for de som kan tenke seg å sette opp en rendrings-farm.

Med modo 301 kom enkel animasjon til modo. I versjon 401 tar Luxology et langt steg innen dette feltet. Nå støttes Inverse Kinematics (IK) fullt ut; et absolutt must for karakter-animasjon. Også rendringsbiten er oppdatert, med en lang rekke såkalte presets, det vil si forhåndsinnstillinger av materialer, og så videre.

I tillegg har modo blitt utvidet med bedre importerings- og eksporteringsmuligheter, noe som er en stor fordel i alle de sammenhenger der man får underlagsdata inn eller skal gi fra seg noe. I profesjonell sammenheng er det veldig vanlig at jobbene stykkes opp i forskjellige oppgaver, og dette gjøres rett som det er på tvers av forskjellige 3d-programmer. Blandt kjente aktører i bransjen kan det nevnes at Pixar (et tidligere Steve Jobs-eid firma) bruker modo aktivt.

modo har en aktiv brukerbase, også i Norge. Luxology selv vedlikeholder et brukerforum, og legger også ut en rekke demovideoer. Luxology selger selv en rekke opplæringsvideoer, som er av høy kvalitet.

modo 401 er på tross av den imponerende funksjonaliteten fremdeles et rimelig program i 3D-sammenheng. modo 401 koster 995 dollar (cirka 6400 kroner) i nedlastbar versjon. Via Luxology.

Les om: