Power7 kan gi Unix nytt liv

Power7 kan gi Unix nytt liv

IBMs nyeste prosessor kan blåse liv i gammel traver.

- På verdensbasis viser våre undersøkelser at 70 prosent virtualiserer Power. I Norge gjør nesten alle det, sier Morten Vågmo, teknologispesialist i IBM.

Det han snakker om er IBMs datamaskinserie med AIX, IBMs Unix, og egenutviklete prosessor Power. Opptil 90 prosent utnyttelse skal de nye maskinene makte ved virtualisering. Med lanseringen av den nye prosessoren Power7 med åtte beregningskjerner skal IBM i løpet av året klare tusen virtuelle maskiner i en fysisk maskin.

- Arkitekturen i Power7 er veldig bra. Den er ny. Det er ingen andre prosessorer som har så mye funksjonalitet og ytelse, hevder Martin Ringel, IBMs tunge fagmann på teknologi.

For tolv år siden kunne ikke de nystartede handelsfirmaene på nettet få nok kraftige maskiner. I dag er det et fåtall større virksomheter som forstår å verdsette Unix og kraftige datamaskiner som kan bearbeide en eller flere tunge applikasjoner samtidig.

- Våre nye Power Systems er konkurransedyktig priset. Power7 kan klare 32 arbeidsoppgaver på en gang, sier Ross Mauri, direktør for Power i IBM på video.

Grunnen er at hver prosessorkjerne kan håndtere fire samtidige instruksjonssekvenser (tråder) på grunn av sine mange registre.

Skille fra konkurrentene

IBM ser for seg avanserte bankapplikasjoner, sanntidsbearbeiding av strømforbruk, database og analyse av data i store datavarehus for bedre forretningsinnsikt som typisk tunge oppgaver.

For bedre nøyaktighet i valutatransaksjoner har IBM utviklet en egen regneenhet for desimaltallsberegninger istedenfor å benytte beregning i totallssystemet til prosessorene som deretter må konvertere tallene med krav til mange desimaler til titallssystemet.

Slike oppgaver er for å skille Power fra konkurrerende datamaskiner. For i mange tilfelle har industristandard datamaskiner med Windows Server eller Linux overtatt rollen til de tunge maskinene som oppstartsbedriftene i "Dot.com-tiden" ikke kunne få nok av.

Pris/ytelse er overlegen på industristandard datamaskiner for de fleste oppgaver, men ikke alle. De lanserte maskinene har et prisnivå fra 30.000 – 1 million dollar. Evnen til å kunne samle applikasjoner på et fåtall store datamaskiner gjør en rekke driftsoppgaver enklere.

Med kabling til hundrevis av maskiner er det lettere å gjøre feil enn ved en håndfull. Kabling blir mer og mer kritisk. Kabler og svitsjer koster og skaper lett kaos, for kablingen skal transportere data lokalt, til nettet og til og fra lagringssystemene.

Håper på nytt liv for Unix

For fem år siden var markedet for kraftige maskiner med Unix like stort som for industristandard med 40 milliarder dollar på begge. Nå er markedet for Unix på rundt tolv milliarder dollar, mens verdien av industristandard i øyeblikket ikke synes å ha annen begrensning enn prisreduksjonen. Håpet er at nye prosessorer og initiativer vil skape nytt liv i Unix-markedet.

IBM dominerer med rundt 40 prosent av markedet mens Hewlett-Packard har nærmere 30. Sun har de seneste ni månedene slitt med å henge med til tross for samarbeidet med Fujitsu og egen utvikling på grunn av usikkerheten rundt Oracles oppkjøp. Dette vil være en utfordring for Oracle.

- Vi skal investere i Suns prosessorteknologi. Vi skal samarbeide med Fujitsu om neste generasjon store datamaskiner. Selv om jeg er Linux-fan tror jeg det er lenge før Linux tar igjen Solaris, sa Larry Ellisson, administrerende direktør i Oracle på pressekonferansen etter at EU hadde godkjent Oracles kjøp av Sun.

Ikke bare Oracle, men også Intel forstår at IBM har gjort en formidabel jobb med utviklingen av Power7. Derfor lanserte Intel endelig sin nye Itanium i forbindelse med konferansen om "Hot Chips" forrige uke.

Itanium 9300 (Tukwila) dobler ytelsen i forhold til forrige generasjon, men det spørs om det er nok. Hewlett-Packard vil sannsynligvis lansere nye datamaskiner med Itanium i slutten av mars.

Hvordan blir Power7-maskinene? Les videre på neste side!

Komponenter