Primitiv og smart backup

Primitiv og smart backup

Er pc-en avgått ved døden? Slik kan du enkelt redde ut data fra harddiskene dine.

Til tross for at pc-er, være seg det er bærbare eller stasjonære, er laget for å holde i flere år, hender det man får et mandagseksemplar som ikke holder på langt nær godt nok. Det største problemet er ikke at selve maskinen ryker, men at alle dataene ligger lagret på en harddisk i en pc som ikke lenger fungerer.

Du skulle så klart ha tatt sikkerhetskopier jevnlig, men det gikk som så mye annet i glemmeboken etter de første par gangene. Er du heldig er det fortsatt liv i selve harddisken, og dataene kan reddes. Det kan også være aktuelt å slette data fra en harddisk før man sender pc-en til reperasjon.

Problemet er gjerne at det ikke alltid er like lett å koble harddisken til en annen pc. Har man en bærbar pc som er noen år gammel, er det en annen type Parallel ATA-kontakt enn man finner i stasjonære pc-er. Bedre blir det ikke om det eneste alternativet for tilkobling er til en annen bærbar pc.

Et alternativ er å kjøpe et lite eksternkabinett, en annen og mye enklere løsninger er Sharkoons Drivelink. Dette er en liten dings som lar deg koble alle de tre mest moderne harddiskvariantene til pc-en via usb. Den lille dingsen er utstyrt tilkoblinger på tre av sidene, og usb-ledning, strømtilkobling og av/på-knapp på den siste siden.

Det er altså mulig å koble til 2,5-tommers bærbardisker med Parallel ATA-tilkobling (IDE), og vanlige harddisker Parallel ATA- eller Serial ATA-tilkobling. I tillegg er det mulig å koble til optiske enheter.

For de minste diskene trenger du ikke en gang å koble til en ekstern strømkilde, det holder med den doble usb-kontakten som er koblet til Drivelink. For store Serial ATA-disker følger det med en omformer som gir det som trengs av strøm. Denne kobles i Drivelink-enheten for bruk med Serial ATA, eller direkte i harddisken for Parallel ATA-disker. Særlig enklere blir det ikke.

Vi fikk hentet ut data fra en bunke harddisker fra gamle pc-er som for lengst er gått på dynga.

Enkelt, men tregt

Overføringshastigheten er ikke all verdens, faktisk er det en del tregere enn eksterne harddisker. Så er da dette ikke beregnet for fast bruk, all den tid selve harddisken ligger relativt åpent og utsatt til på skrivebordet.

For å hente ut informasjon av løse harddisker fungerer det fint, bare du er tålmodig nok. Vi målte rundt en times overføringstid for 80 gigabyte data (i diverse filstørrelser) fra en 1 terabyte Western Digital Caviar Green. Vi overførte også data fra en bunke gamle harddisker vi hadde liggende, av typen trege modeller med lagringsplass fra 1,6 gigabyte til 20 gigabyte. Her var hastigheten tidvis ulidelig treg, men det skyldes nok selve diskene mer enn Drivelink.

Det finnes flere tilsvarende løsninger for å enkelt koble harddisker til pc-en, men Sharkoons Drivelink er blant de mest fleksible. Her får du dekket opp det du kan tenkes å ha av tilkoblingsbehov i en svært liten og hendig dings. Prisen er det heller ikke mye å si på. Like i underkant av 250 kroner er helt kurant for en enhet som enkelt lar deg hente ut data fra alskens harddisker. Spesielt for en it-avdeling kan dette være et særdeles hendig verktøy å ha liggende i bakhånd.

Et alternativ til Sharkoon Drivelink kan være SATA Quickport fra Sharkoon (test her ), denne fungere dog bare med SATA-disker.

Les om: