Prissjokk for svenske Macworld-lesere

Prissjokk for svenske Macworld-lesere

75 svenske kroner for Macworld på iPad får leserne til å rase.

KOMMENTAR: Macworld i Sverige har nå lansert den første utgaven av bladet i iPad-versjon. Det er årets siste utgave av papirversjonen, Macworld nr. 12, som nå er blitt tilgjengelig på iPad.

Noen debatt om hvor vellykket konverteringen til iPad-formatet har vært, har ennå ikke kommet i gang. De første spede forsøkene druknet fullstendig i protestskrikene mot prisen.

LES OGSÅ:

Jomfruelig iPad-magasin

Macworld i Sverige har bestemt seg for å ta 75 svenske kroner per utgave som legges ut på iPad. Publikasjonen selges «i løssalg». Det vil si at man må betale per utgave. For å få lastet ned neste utgave i app-en utpå nyåret, må man ut med nye 75 svenske kroner.

Rasende innlegg

Macworlds forumside på nettet var onsdag full av rasende innlegg mot prisen. Folk som allerede er betalende abonnenter og som godt kunne tenke seg å ha bladet tilgjengelig også i elektronisk form, skrev at de fant det fullstendig uakseptabelt å måtte betale ytterligere 75 kroner per utgave på iPad. Noen av innleggsskribentene mente at ikke bare utgiverne av Macworld, men også av mange andre publikasjoner som lanserer iPad-utgaver i disse dager, legger seg på et altfor høyt prisnivå. Folk er rett og slett ikke villig til å betale like mye for en elektronisk versjon som for en papirversjon av en publikasjon, het det.

Flere av debattantene antydet en pris på rundt 25-30 kroner var det maksimale de var villig til å betale for en slik iPad-publikasjon. For norske lesere koster til sammenligning hver utgave av Wired 21 kroner i iPad-versjon.

Macworld-ledelsen rykket ut og informerte om at en abonnementsløsning for svenske Macworld på iPad vil komme neste år og at prisen ikke er fastsatt ennå.

Billigere i Norge

Etter at vår norske papirutgave av Macworld ble nedlagt i 1996, har våre svenske kollegers Macworld-blad hatt et visst løssalg også her til lands, i tillegg til at bladet har en del norske abonnenter.

LES OGSÅ:

Ha iPad på innerlommen

Hvis noen av disse nå ønsker å lese svenske Macworld på sin iPad, kan de glede seg over at det er billigere i Norge enn i Sverige, om enn ikke så mye som det kan se ut til ved første øyekast – som altså er 75 kroner i Sverige mot 55 kroner i Norge.

På norske iTunes Store er prisen altså 55 norske kroner, hvilket med dagens kurs tilsvarer vel 63 svenske kroner. Prisen som svenskene må betale, 75 svenske kroner, tilsvarer vel 65 norske kroner. Den nominelle forskjellen på 20 kroner utgjør i praksis altså ikke mer enn et par kroner. Men det svenske iPad-bladet er altså like fullt billigst i Norge.

Manøvreringskurs

Når du har lastet ned app-en, får du opp en melding om at den første utgaven av bladet følger med gratis. Når du laster den ned, blir den liggende under fanen «Utgåvor».

Du kan velge om du vil starte å lese publikasjonen direkte eller om du først vil gjennomgå en kort opplæringssekvens i hvordan man manøvrerer i Macworld-app-en. Det er lurt å ta «kurset». Det meste skjer ved at man sveiper sideveis eller oppover/nedover med én finger, men det er også et par funksjoner som man må bruke to fingre på, blant annet for å få frem innholdsfortegnelsen.

Spesielt interessante artikler kan du lagre en favorittlink til. Da finner du den igjen i innholdsfortegnelsen – skjønt akkurat denne funksjonen så ikke ut til å fungerer helt som den skulle da vi prøvde den.

Uansett tar det nok litt tid å vende seg til måten å manøvrere i artikler på. I utgangspunktet blir bakgrunnen med bilder og titteloppslag liggende fast, mens du «drar» tekst og bilder knyttet til teksten ved å sveipe oppover med én finger. Det er fleksibelt, men gir ikke den magasin-leseopplevelsen som du kanskje hadde ventet deg, med enkeltsider.

LES OGSÅ:

Barack Obama signerer iPad

Det er for tidlig å felle noen dom om dette er en god eller dårlig måte å manøvrere på i en iPad-publikasjon, men førsteinntrykket til undertegnede er at det er litt for likt det man er vant til når man manøvrerer seg nedover en vanlig web-nyhetsside. Og siden nyheter og andre artikler er gratis på web, bidrar kanskje dette til å styrke følelsen av at denne publikasjonen skiller seg for lite fra vanlig web-publisering til at det er verdt å betale 55 norske eller 75 svenske kroner for.

Elegant og nyttig

På den andre siden vil jeg berømme mine svenske kolleger for å ha publisert en både elegant og innholdsrik iPad-utgave av Macworld. Spesielt den såkalte «superguiden» om hvordan man lager film med iPhone 4 og redigerer i iMovie er lærerik og sikkert nyttig for mange.

Svenske Macworld på iPad kan du kjøpe her. Se demovideo nedenfor.

Les om:

Komponenter