Programmene som tester

Programmene som tester

20 testprogrammer: Sjekk at ytelsen er slik den skal være eller finn problemer med systemet.

Benchmarkprogrammer er et viktig verktøy for oss i forbindelse med testing av utstyr - for eksempel pc-er, grafikkort, hovedkort, nettverksprodukter, lagringsprodukter og mer til. Benchmarkprogrammer kan også være verktøy for å avdekke problemer med pc-en din. Mange benchmarkprogrammer kan også være svært krevende for systemet, og dermed være til hjelp for å avdekke stabilitetsproblemer.

Vi har i denne artikkelen samlet en del av benchmarkprogrammene vi benytter, samt en del andre benchmarks og verktøy som kan være nyttig i forbindelse med systeminformasjon, systemdiagnose og stabilitetstesting.

AS SSD Benchmark

Progran for testing av ytelse på SSD-er. Gir test av både store sekvensielle operasjoner og tilfeldige operasjoner i forskjellige størrelser. Også aksesstid oppgis. Kan også benyttes på harddisker, men vil der kunne ta lang tid å kjøre gjennom. Programmet gir en poengsum som kan gjøre det enklere å sammenligne resultatet med hva andre har fått. Programmet benyttes av mange publikasjoner som tester SSD-er.

Nedlasting

Futuremark PCMark 7

PCMark fra Futuremark har vært på banen i mange år nå og er blant de mest brukte benchmarkprogrammene for å se på flere forskjellige områder av pc-en når det gjelder ytelse. Løsningen er bygget opp av flere tester, hvor det er mulig å se konkret inn på enkelte områder eller områder der flere komponenter utnyttes samtidig. Gratisversjonen gir mindre detaljerte resultater enn versjonen man kjøper. PC World benytter PCMark i forbindelse med blant annet testing av SSD-er, harddisker, bærbare pc-er, stasjonære pc-er, hovedkort og mer til.

Resultattallene fra PCMark kan sammenlignes med andre brukere via Futuremarks webbaserte sammenligningstjeneste. Man kan da plukke ut systemer å sammenligne med som for eksempel er mer eller mindre identisk med ens eget.

Vi vil kalle PCMark 7 et program som utfører "ekte" operasjoner, og ikke syntetiske tester. For eksempel er det for disktest gjort "opptak av bruksmønster" som igjen "spilles av" under testingen. Dette bruksmønsteret er hentet fra bruk av ekte applikasjoner. Man vil også se at programmet gjør operasjoner knyttet til for eksempel nettleserbruk og medieenkodere som også er i bruk i andre løsninger.

Nedlasting

SiSoft Sandra

SiSoft Sandra er et program som man kan si har tre funksjoner. Programmet vil gi detaljert informasjon om maskinvaren i pc-en, det vil gi detaljert informasjon om systemkonfigurasjonen programvare- og drivermessig, og det finnes ytelsestester på en rekke områder. Programmet finnes i en gratis "lite"-versjon med noe mindre funksjonalitet enn betalingsversjonen.

Programmet har en "Burn-in-test" for å test stabiliteten til pc-en. Av ytelsestester finner man komponenter for testing av diskytelse, prosessorytelse, mediaenkoding, minneytelse og nettverksytelse. Det er muligheter for å sammenligne sine resultater med andre systemer.

Nedlasting

Jperf

JJperf er et program for å teste båndbredde i nettverk mellom to pc-er. For eksempel kan du benytte dette for å teste ytelsen og stabilitet i overføring i ditt trådløse nettverk fra forskjellige lokasjoner eller med forskjellige innstillinger for nettverket. Programmet er egentlig basert på Iperf, som i mange år har vært et populært kommandolinjeverktøy, men med Jperf får man et mer brukervennlig grafisk brukergrensesnitt og en grafisk framstilling av testresultatet.

Nedlasting

EFD HD Tune

HD Tune er et program for testing av harddisker og SSD-er. Programmet kan teste både sekvensielle og randomiserte operasjoner. Programmet gir også muligheter for å overvåke diagnoseinformasjon og temperatur fra harddisk/SSD, skanne for feil og stille opsjoner som kan redusere støynivået til harddisken (på bekostning av ytelse). Programmet benyttes i dag av mange publikasjoner for testing av lagringsmedier. Gratisversjonen er noe begrenset, men de første 30 dagene har man full funksjonalitet.

Nedlasting

Futuremark 3DMark

3DMark er kanskje det mest kjente benchmarkprogrammet av alle. Dette er et program som tester pc-ens egenskaper som 3D-grafikk og prosessering i forhold til spill. I likhet med PCMark er gratisversjonen noe begrenset sammenlignet med versjonene man må betale for. Man har også her muligheten til å sammenligne sitt resultat opp i mot et stort antall andre brukere.

3DMark krever grafikkort med støtte for DirectX 11. Man vil også kunne laste ned eldre versjoner av programmet for bruk på pc-er som ikke støtter den nyeste grafikkprosessorteknologien.

Nedlasting

Atto Diskbench

Atto Diskbench er et lite og enkelt program for å teste diskytelse. Programmet kan benyttes mot både interne og eksterne harddisker, SSD-er, NAS og andre filservere, minnepinner og mer til. Programmet tester med forskjellig operasjonsstørrelse slik at man kan se ytelse både for større sekvensielle operasjoner og mindre operasjoner. Programmet benyttes i dag av mange publikasjoner for testing av lagringsmedier.

Nedlasting

x264 HD Benchmark

Dette er et testprogram som ser på videoenkodingsytelse for x264-videoformatet - en åpen kildekode-implementasjon av h.264.

Nedlasting

Crystal DiskMark og DiskInfo

Crytal DiskMark et et program for testing av diskytelse mot harddisker, minnepinner, NAS, SSD-er m.m. Programmet benyttes av mange publikasjoner og er en liten nedlasting og er lett og oversiktlig i bruk. I tillegg leverer Crystal programmet DiskInfo som gir informasjon om harddisker og SSD-er i pc-en. Man vil her også kunne lese av temperaturer og SMART-diagnoseinformasjon.

Nedlasting

Maxon Cinebench

Cinebench er et testprogram for å teste ytelse i henhold til 3D-rendering med Maxon Cinema4D. Man trenger imidlertid ikke Cinema4D installert. Programmet benyttes i dag av mange publikasjoner for blant annet prosessortesting.

Nedlasting

SPEC Viewperf

Viewperf er et program for å teste ytelse knyttet til flere profesjonelle programmer for 3D-visualisering - blant annet Lightwave, Maya, Catia og Pro/Engineer. Man trenger ikke programmene installert for å bruke Viewperf.

Nedlasting

Furmark

Furmark er en OpenGL-basert benchmark for grafikkort, samtidig som det er et program som virkelig kan sette pc-en på prøve når det gjelder strømforsyning og termiske egenskaper. Mange benytter dette programmet til stabilitetstester i forbindelse med overklokking.

Nedlasting

Intel HDXprt

HDXprt er et ytelsestestprogram som baserer seg på vanlige applikasjoner. Programløsningen ble i utgangspunktet utviklet av Intel, men er nå gitt over til et annet uavhengig selskap. Programmet ser på ytelse som videoredigering og enkoding, bildebehandling, HD-videoavspilling med mer.

Nedlasting

Geekbench

Geekbench er et program for ytelsesmålinger prosessor og minne. Programmet finnes både til Windows og Mac OS X.

Nedlasting

Intech SpeedTools Test Suite

SpeedTools Test Suite finnes både til Windows og Mac OS X. Programmet er for å måle diskytelse på forskjellige områder og på forskjellige typer lagringsmedier.

Nedlasting

Heaven Benchmark

DirectX-basert benchmarkprogram for å teste 3d-ytelsen til pc-en. Støtter også DirectX 11. Unigine er et selskap som står bak grafikkmotorer som benyttes i spill til flere plattformer.

Nedlasting

Intel NAS Performance Toolkit

NAS Performacen Toolkit fra Intel er i utgangspunktet et verktøy for å teste ytelsen mot NAS og filservere. Testen baserer seg på å spille av bruksmønstre for reelle operasjoner for bl.a. HD-videoavspilling, filkopieringer og sikkerhetskopiering.

Man skal være obs på at enkelte av testene i programmet kan gi et noe unøyaktig resultat på pc-er med mer enn 2 gigabyte minne. Dette er på grunn av at Windows da benytter en større andel av minnet til filbuffer og i stedet for å reelt hente filene fra NAS-en/filserveren, hentes de fra den lokale bufferen på pc-en. Dette gir et mye høyere resultat enn hva man reelt sett får. Dette er en svakhet i programmet som vi håper Intel snart får rettet opp.

Nedlasting

IO Meter

IO Meter er et program for å teste diskytelse mot harddisker, nettverkstjenere, SSD-er og andre lagringsmedier. Programmet har særdeles god funksjonalitet for hva som kan testes, men kan tildels være vanskelig å forstå uten å gjennomgå dokumentasjonen. Spesielt i forbindelse med testing av SSD-er er det mange som benytter IO Meter, og man vil mange steder finne ferdige konfigurasjonsfiler for testing som gjør at man kan sammenligne resultatet med de andre som har testet med samme oppsett.

Informasjon om programmet finner man på www.iometer.org - vi anbefaler imidlertid at man laster ned siste utviklingsversjon her i stedet for å benytte den siste offisielle versjonen, som er rundt 5 år gammel.

Passmark PerformanceTest og Burn-in-Test

Passmark PerformanceTest inneholder ytelsestester for en rekke områder; harddisk, prosessor, minne, grafikk, nettverk og mer.

Passmark har også programmer som er spesielt designet for å stressteste pc-en: Passmark Burn-In-Test. Stresstesten er basert på at programmet belaster de fleste komponentene i pc-en samtidig. Her utføres tunge kalkulasjoner, mye minnetrafikk, lese og skriveoperasjoner mot harddisker, lesing fra optisk medie, videoavspilling, 3d-grafikk, lydavspilling og mye mer.

Programmene kan lastes ned i evalueringsversjoner. PerformanceTest har 30-dagers bruk med full funksjonalitet, mens Burn-in-Test i evalueringsversjon kjører testing i kun 15 minutter i hver omgang.

Nedlasting

NAS Performance Tester

NAS Performance Tester et et program for å teste ytelse mot NAS og andre filservere. Programmet er lite og enkelt og gir mulighet for å teste med forskjellige filstørrelser. Vær obs på at programmet for en del konfigurasjoner og tester kan gi noe unøyaktige tall som ikke forteller hele sannheten.

Nedlasting

Passmark BatteryMon

Passmark BatteryMon er et program som gir deg informasjon om batteriet i den bærbare pc-en - blant annet i henhold til hvor mye strøm som trekkes eller hvor raskt lading skjer, samt hva kapasiteten på batteriet er sett opp i mot kapasiteten det var designet for å ha.

Nedlasting

Fraps

Fraps er et program som gir mulighet til å overvåke og logge antall bilder som rendres per sekund i for eksempel spill. Man kan da benytte programmet til å teste ytelse i omtrent hvilket som helst spill. Programmet kan også benyttes til å gjøre opptak under spilling.

For mange spill finnes det også egne benchmarkverktøy eller integrerte funksjoner for ytelsestesting.

Nedlasting

Memtest86+

Memtest86+ er et rent diagnoseverktøy for å avdekke minnerelaterte feil. Vær oppmerksom på at feil som framstår som minnefeil i noen tilfeller kan skyldes andre elementer ved pc-en - for eksempel feil med hovedkortet.

Nedlasting

Noen andre programmer vi burde ha med i denne oversikten? Bruk kommentarfeltet eller send en e-post til clas@pcworld.no.

Les om: