VIA-prosessor på 1 Watt

VIA-prosessor på 1 Watt

VIA Technologies har ikke helt gitt opp forsøkene med å slå igjennom med en lavenergiprosessor.

Den taiwanske hovedkortprodusenten annonserer nå en x86-basert prosessor som bare forbruker en brøkdel av strømmen til sine argeste konkurrenter.

Prosessoren med navn VIA Eden ultra low voltage (ULV) kjører med en klokkefrekvens på 500 MHz og har et effektforbruk på kun 1 watt under maksimal belastning. Når prosessoren er i dvale trekker den kun 0.1 watt.

VIA har demonstrert prosessoren sammen med sitt nye Pico ITX-hovedkort under en konferanse for integrerte systemer i Taiwan.

LES OGSÅ: Verdens minste hovedkort i salg

På grunn av sitt ekstremt lave strømforbruk kan prosessoren kjøres helt uten vifte. Dette bidrar også til at et hovedkort med denne løsningen tar svært liten plass ettersom prosessoren kun bygger 21 x 21 millimeter.

Hard kryptering

På tross av den lave klokkefrekvensen har prosessoren et overtak når det gjelder sikkerhet. Gjennom en funksjon kalt VIA PadLock Security Engine har den en rekke integrerte verktøy for datakryptering i sanntid, inkludert AES, Secure Hash Algorithm SHA-1 og SHA-256, Montgomery Multiplier og NX Execute Protection.

- Med sin ytelse, størrelse og energieffektivitet er den nye Eden ULV-prosessoren banebrytende for utviklere av integrerte systemer, sier VIAs markedssjef Richard Brown i en pressemelding.

Også Intel og AMD satser i lavenergisegment. Intel med sin Silverthorne og AMD med Geode, ett produkt som opprinnelig ble designet av Cyrix og som VIA kjøpte opp for flere år siden.

Du kan lese mer om prosessoren her

Les om: