Prosessor på solkraft

Prosessor på solkraft

Intel har vist fram en eksperimentell brikke som trenger mindre enn 10 milliwatt strøm.

På Intel Developer Forum torsdag viste Intel frem en eksperimentell lavenergiprosessor på størrelse med et frimerke, som kan drive en pc med solkraft.

Konseptprosessoren kalles Claremont, og kan kjøre lette arbeidsprosesser på solenergi ved å redusere energiforbruket til under 10 milliwatt, ifølge teknologisjef Justin Rattner hos Intel. Det er lavt nok til at brikken kan operere bare på energien fra en solcelle på størrelse med et frimerke.

Brikkeenøk

Det kan hende denne cpu-en aldri blir til noe kommersielt produkt, men forskningen den er bygget på kan integreres i fremtidige prosessorer og andre kretser, sier Rattner ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Brikken er en del av et forskningsprosjekt ved Intel Labs, som har som mål å redusere energiforbruket i prosessorer til en femtedel av dagens nivå. Man håper også å at forskningen skal bidra til å redusere energiforbruket i applikasjoner som kjører flere parallelle prosesser samtidig.

Brikken er en eksperimentell Pentium CPU, og kjører på en pc med Linux. Brikken jobber sammen med et DDR3 internminne utviklet av Micron, som kalles Hybrid Memory Cube. Dette konseptminnet er 7 ganger mer energieffektivt enn dagens DDR3 minnemoduler.

Animasjoner på lampelys

Brikken ble vist frem under Paul Otellinis hovedtale på IDF på torsdag. Mens Intel-sjefen fortalte hvordan selskapet hele tiden jobber å utvikle brikker som bruker stadig mindre energi, demonstrerte en Intel-ingeniør en datamaskin som kjørte små animasjoner på skjermen. Maskinen ble drevet kun av en solcelle. Når lyset fra lampen som ble brukt som lyskilde ble skjermet, låste pc-en seg.

Intels målsetting er i løpet av en tiårsperiode å utvikle brikker som er 300 ganger mer energieffektive enn i dag. Intel-forsker Shekhar Borkar illustrerte poenget. Han forklarte at dagens servere krever rundt 200 watt strøm for å levere 100 gigaflops ytelse. Intel vil redusere dette strømforbruket til bare 2 watt.

Komponenter