Psystar konkurs

Psystar konkurs

Det kan se ut som om Apple vil få det lett i innspurten av rettssaken mot klonprodusenten Psystar nå som de er blakke.

Klon-maker Psystar, en torn (mark?) i Apples side og også motstander i Apples kanskje viktigste pågående rettssak, er konkurs.

Firmaet ble berømt da det begynte å åpenlyst selge Mac-kloner, det vil si selvbygget PC-maskinvare med Apples OS X-operativsystem installert uten Apples tillatelse.

Psystar har nylig i en føderal rettsinstans i Florida søkt om konkursvern, såkalt «Chapter 11»-beskyttelse. Snarlig vil det sannsynligvis også måtte offentliggjøres lister over kreditorer i boet, og da er det muligens en åpning for at man vil få avslørt hvilke økonomiske interesser som har støttet den lille klone-produsenten i rettssaken mot den økonomiske giganten Apple.

Det er også høyst sannsynlig at Apple nå vil vinne frem i rettsapparaet med sluttrundene i rettssaken, som skal starte i november i år. Uten økonomiske muskler vil ikke Psystar kunne ha representasjon, og dermed sannsyligvis gå tapende ut av saken.

David mot Goliat

Saken oppfattes som prinsipielt viktig, og det er en av grunnene til at den har tatt såpass lang tid. Som det er vanlig har partene også gått til mot-søksmål mot hverandre, og Psystars påstand er at Apples sluttbruker-lisens må være ulovlig siden den må oppfattes som konkurransevridende og monopolistisk.

Av forskjellige kommentatorer i media har Psystars standpunkt blitt møtt med både forståelse og samtykke, og det er sannsynligivs på dette punktet at en mer pengesterk, men hittil ukjent tredje-part, har støttet David i kampen mot Goliat.

LES OGSÅ: Apple, Google og Microsoft saksøkt

Man vil huske at noe av det første Steve Jobs gjorde da han kom tilbake til Apple i 1997 var å kansellere den aktive lisensieringen av operativsystemet til nettopp klonmakere. Siden den gang har Apple hatt streng kontroll med både OS og maskinvare.

Apples posisjon er at Psystar bryter OS X sluttbruker-lisensen, som ikke tillater installasjon av Apples operativsystem på ikke-Apple maskinvare, og at man dermed også bryter den amerikanske antikopi-loven DMCA (Digital Millennium Copyright Act).

Samtidig skal det sies at det finnes et lite, men aktivt miljø som tilrettelegger for installasjon av OS X på tradisjonell Windows-maskinvare. En slik maskin kalles gjerne en «Hackintosh», og fungerer i enkelte tilfeller tilsynelatende akkurat som en ekte Apple-Mac.

Man skal være oppmerksom på at selv om det ikke nødvendigvis er ulovlig i Norge å installere OS X på en ordinær pc (legaliteten må man selv vurdere), så er det høyst sannsynlig at det er ulovlig å laste ned slike installasjons-pakker med tilrettelagt OS X siden disse distribueres ulovlig i seg selv.

Via MacObserver

Les om:

Komponenter