Pupper forsvinner fra App Store

Pupper forsvinner fra App Store

Over 5000 voksen-programmer fjernet i løpet av helgen.

Etter at Apple innførte aldersgrenser på App Store i juni i fjor dukket det opp tusenvis av programmer med såkalt "voksent" innhold i programbutikken. Etter mange klager fra brukere ser det imidlertid ut til at selskapet nå har ombestemt seg.

En rekke utviklere skal de siste dagene ha mottatt e-postmeldinger der Apple informerer om nye retningslinjer. I korte trekk innebærer det at iPhone-programmer med seksuelle undertoner skal vekk. Mange av programmene skal ha hatt ordene "boobs" eller "girls" i tittelen.

Ifølge MacRumors skal Apple ha gått til aksjon mot over 5000 programmer i løpet av helgen. Det er rundt tre prosent av det totale antallet programmer på App Store.

Bikinibilder forbudt

En av utviklerne som fikk smake på de nye retningslinjene er ChilliFresh. Beskjeden de fikk fra Apple var at deres program Wobble iBoobs var upassende og at det derfor måtte bort.

Wooble iBoobs fungerte sånn at brukeren kunne laste inn et bilde og få deler av det til å "riste" - for eksempel brystene til en lettkledd dame. ChiliFresh mener imidlertid at Wobble iBoobs ikke er upassende, ettersom det ikke følger med noen bilder i applikasjonen. Brukerne må sørge for dette selv.

- Apple, dere er helt korka om dere tror at utviklerne kommer til å godta dette uten å gå til en domstol, skriver utvikleren Jon Atherton på ChilliFresh sine nettsider.

Wobble iBoobs har blitt lastet ned over én million ganger og fortjenesten har vært ekstremt god. Atherton og flere andre utviklere etterlyser nå mer konkrete opplysninger om hva som egner seg og ikke. De nye reglene er nemlig ikke lagt ut noe sted. Atherton skal imidlertid ha fått beskjed om hva som ikke er tillatt; alt fra den minste seksuelle hentydning til faktiske bilder av lettkledde kvinner og menn.

Både óg-reaksjoner

App Store-godkjenningsprosessen er omdiskutert. Apple styrer med jernhånd, og resten av verden følger kritisk med på hva som kommer gjennom nåløyet og ikke. Reaksjonene på den nye puppe-sensuren er blandet.

Flere mener den har sine positive sider, da den er med på å fjerne en del søppel fra App Store. En av aktørene hadde for eksempel lagt ut over 500 varianter av sitt bikiniprogram. Andre mener Apple kunne håndtert saken annerledes. Et forslag er at de kunne opprettet en egen seksjon for "voksen-programmer" på App Store.

- iPhone har foreldekontroll som kan begrense tilgangen, hvis Apple åpnet opp for dette. Men i stedet for å fikse problemet på rett måte, slår de folk konkurs, sier iPhone-utvikleren Justin Williams til Ars Technica.

Apple har ikke kommentert nøyaktig hvorfor de har endret retningslinjene (annet enn at flere brukere har klaget), men den amerikanske foreningen Parents Television Council startet nylig en kampanje mot Apple fordi de misliker at barn har tilgang på pornografisk innhold via iTunes Store.

Restriksjonene ligner visstnok også svært mye på de nye reglene til den amerikanske teleoperatøren AT&T. Operatøren er eneste leverandør av iPhone i USA og har et omdiskutert forhold til Apple.

Les om: