Rå, ny Mac Pro i vente

Rå, ny Mac Pro i vente

Apple motbeviser at de ikke lenger kan fornye seg.

Det var store forventninger til åpningstalen under årets WWDC utviklerkonferanse. Og store ord fra Apples markedssjef Phil Schiller under forhåndslanseringen av en flunkende ny Mac Pro proff-Mac.

Apples World Wide Developer Conference er riktignok ikke et sted der maskinvare vanligvis blir lansert - dette er stedet for programvare-nyheter, særlig innen operativsystem-platformene OS X og iOS.

Men Apple kunne fortelle både om forbløffende lang batterilevetid i nye MacBook Air-modeller, og ikke minst avsløre en helt ny Mac Pro-modell.

Litt (for å si det mildt) uvant av Apple å forhåndsannonsere ny maskinvare, men det er lenge siden Mac Pro-modellen har fått noe særlig kjærlighet. Og det er typisk utviklerene som er tilstede under WWDC som er målgruppen for en slik maskin, så der fikk de noe å se frem til etter flere år uten oppgradering.

I sin del av åpningstalen gikk Schiller rett i fjeset på dem som hevder at Apple har mistet evnen til å tenke nytt: – Can’t innovate any more, my ass, kom det spontant fra markessjefen da han viste frem illustrasjoner av den kommende Mac Pro.

1/8 av volumet

Den nye Mac Pro-modellen ser helt annerledes ut enn den forrige - og faktisk er den mye, mye mindre også. Bare en åttendel av volumet til forgjengeren er representert i den nye proff-modellen, så det trenger ikke støve ned under skrivebordet. Denne modellen kommer for salg senere i år, og er faktisk den første Mac-en på lenge som også er satt sammen i USA, noe Apple gjorde et stort poeng av under forhåndsvisningen.

Helt siden 2003

Mac Pro i den design vi har kjent maskinen de siste årene, kom opprinnelig allerede i 2003, med navnet Power Mac G5, og var utstyrt med en PowerPC-prosessor. I 2006 kom en ny modell i samme design, men med Intel-prosessor og med navnet Mac Pro.

Maskinen har senere vært gjenstand for jevnlige oppgraderinger, men de ble etter hvert ganske beskjedne. I senere tid har ikke Mac Pro vært i salg i Europa i det hele tatt. Den etter hvert noe gammelmodige maskinen oppfylte til slutt ikke bestemte sikkerhetskrav på det europeiske markedet.

Apple har høstet en del kritikk for at de ikke har greid å oppfylle ønskene til de mest kravstore og profesjonelle brukerne med en kraftig arbeidsstasjon med åpen arkitektur, og den usikre skjebnen til Mac Pro har vært med på å bygge opp under påstandene fra enkelte hold om at Apple har mistet noe av evnen til å fornye seg med samme kraft som selskapet var kjent for tidligere.

Med den nye Mac Pro ser det ut til at Apple for alvor vil få slutt på denne kritikken.

Xeon E5, 2 GPU, PCIe-flashdisk

Ikke bare den særegne, sylindriske formen er ny: Inne i maskinen sitter det imponerende regnekraft. Neste genereasjons Xeon E5-prosessorer fra Intel er benyttet, ikke mindre enn to arbeidsstasjons-grafikkort fra AMD, Thunderbolt v2 med overføringshastighet på opptil 20 Gbps, PCIe-basert flash-lagring med imponerende ytelse og superrask ECC servertype-minne. Og det hele får plass på bare 25 centimeter i høyden.

12 forskjellige kjernekonfigurasjoner vil være tilgjengelig, og hele pakken vil yte opp mot 7 teraflops med regnekraft. De PCIe-baserte flash-diskene vil være opptil ti ganger raksere enn konvensjonelle harddisker. Og ECC-minnet av typen DDR3 vil ha en båndbredde på 60GBps med en klokkefrekvens på 1866 MHz.

3 x 4K

Grafikkortene er kraftige nok til å kunne drive opptil 3 stk. 4K-monitorer. Én 4K-monitor ville vært imponerende nok, men tre er altså av en annen verden. Noe å tenke på for alle dere profesjonelle i film og grafisk bransje.

Thunderbolt 2

To Thunderbolt 2-interface finnes med to ganger tre porter ut - det betyr at man kan seriekoble inntil 36 enheter i lenke. Det er også nevnt mulighet for eksterne PCI-kabinetter i et slikt scenario.

Av andre fiffigheter kan nevnes innebygget bevegelsessensor som senser når man dreier maskinen rundt for å komme til I/O-portene på baksiden - da tennes LED-lamper for å lyse opp området rundt. Snedig.

Du kan lese mer om det nye råskinnet hos Apple her .

Via Apple

Les om: