Radeon HD 4890 snart over 1 000 MHz

Radeon HD 4890 snart over 1 000 MHz

Det viser seg at AMDs nyeste toppmodell er svært mottakelig for overklokking.

Radeon HD 4890 er AMDs nyeste grafikkort for entusiastene. Med standardhastighet på 850 megahertz er det allerede et grafikkort av den raske sorten, og det uten at det koster skremmende mye.

Både grafikkortprodusentene og kundene fant tidlig ut at det lett lot seg gjøre å hente ut mer krefter fra de nye grafikkortene, og flere produsenter planlegger nå å slippe modeller som er relativt kraftig overklokket.

Selv om de flere produsentene allerede leverer kort med både standardhastigheter og kort som er noe overklokket, er det ingen som så langt har tatt steget over 1 000 megahertz.

Nå viser det seg at blant annet Sapphire og Powercolor jobber med fabrikkoverklokkede modeller som bryter 1 000 megahertz-grensen.

Sapphire vil snart komme med et kort kalt Radeon HD 4890 Atomic, som kjører over 1 000 megaherts på grafikkprosessoren og 2 100 megahertz på Gddr5-minnet. Ved slike hastigheter kreves det mye strøm, og Atomic-kortet er utstyrt med en 8-pinners og en 6-pinners PCI Express-kontakt, mot normalt to kontakter med seks pinner.

Powercolor har på sin side ikke avslørt like mye om sitt kommende kort, rent bortsett fra at det vil bryte 1 000 megahertz-grensen. Kortet vil etter alt å dømme ha mye til felles med selskapets per i dag raskeste Radeon HD 4890-kort, som kjører med 950 megahertz på grafikkprosessoren og 2 200 megahertz på minnet. Om det stemmer kan det være at Powercolor-kortet ender opp som et noe raskere kort enn Atomic-kortet fra konkurrenten Sapphire.

For å oppnå slike hastigheter må grafikkortprodusentene skru spenningen opp, noe som medfører høyere strømforbruk i pc-en, og etter alt å dømme også høyere varmeutvikling. Det blir derfor spennende å se hva slags kjøleløsninger de to produsentene ender opp med å velge.

Les om: