Rask iPhone-start hos Telenor

Rask iPhone-start hos Telenor

Allerede fredag starter Telenors salg av iPhone. Vil de utkonkurrere Netcom?

Telenor overrasker med tidligere start på iPhone-salget enn ventet. Allerede fredag 20. mars klokken 09.00 vil iPhone 3G være tilgjengelig hos Telenor-forhandlere og i Telenors nettbutikk.

Telenor hevder at deres prispolitikk er bedre tilpasset iPhone-brukernes behov. Som kjent står iPhone-brukerne for en mye større datatrafikk enn øvrige mobiltelefonkunder.

Derfor - og på grunn av bedre dekning - regner Telenor nå å få tilbake flere av sine kunder som hoppet over til Netcom da Netcom fikk monopol på iPhone-distribusjonen i Norge i fjor. Dette fremholder Telenors informasjonssjef Atle Lessum i en samtale med Pcworld.no/Macworld.no.

LES OGSÅ: Telenor + iPhone = endelig sant

Telenor eller Netcom?

Telenor tilbyr fire ulike abonnement til iPhone 3G, Surfprat M, L og XL, samt et djuice-abonnement kalt Explore. Månedsprisene på de nye abonnementene ligger på omtrent det samme som Netcoms tilsvarende tilbud kalt iTalk.

Telenor ser ut til å ha lagt seg under Netcom på de fleste prisene. Telenor tilbyr stort sett flere ringeminutter, flere sms og mer datatrafikk til omtrent samme pris som Netcom. På et av Telenor-abonnementene får du faktisk fem ganger så mye surfing til samme pris.

Netcom har på sin side lavere startpris på samtaler, og den øvrige minuttprisen (når du overskrider ringekvota) er også lavere. Samtidig har de ingen startpris for allerede inkluderte ringeminutter, i motsetning til Telenor, som tar startpris uansett. Prisforskjellen kan derfor bli stor, avhengig av om du har få og lange eller mange og korte samtaler.

Overskrider man den inkluderte datatrafikken er det for øvrig en liten forskjell på Telenors og Netcoms tilbud. Hos både Netcom og Telenor begynner taksameteret å løpe på 5 kroner per megabyte over det inkluderte.

- Raskt ute

Telenor er heldige med timingen når de starter iPhone-salget på et tidspunkt der det er veldig stor fokus på iPhone i forbindelse med lansering av nytt operativsystem og muligens også en ny telefon.

Det var 20. februar at Telenor kunngjorde at de også ville bli iPhone-distributør. Tidligere har Netcom hatt eneretten på distribusjonen av iPhone i Norge.

Lessum sa i februar at selskapet ville være raskt ut med salgsstart for iPhone, men det var likevel ventet at det ennå ville gå noen måneder før Telenor kunne komme i gang med iPhone-salget. Derfor er mange overrasket over at Telenor er klar med iPhone allerede nå.

LES OGSÅ: Nytt iPhone-operativsystem

Men Telenor har åpenbart gode grunner til å kommer i gang raskt med sitt iPhone-salg.

- Siden vi kunngjorde at vi ville begynne å selge iPhone, har nær 10 000 personer signert vår liste med ønske om mer informasjon om iPhone-tilbudet vår, sier Lessum til Pcworld.no/Macworld.no.

Dessuten har Telenor allerede nå flere tusen iPhone-brukere i sitt mobilnett. Dette kan være folk som har kjøpt iPhone i utlandet eller skaffet seg telefonen på annen måte, samt folk som har kjøpt iPhone hos Netcom og betalt seg ut av abonnementet for å svitsje til Telenor, ifølge Lessum.

Store forventninger

Han vedgår at Telenor har store forventninger til iPhone-salget, men vil ikke si noe konkret om de interne salgsmålene som Telenor har satt opp.

Lessum understreker at Telenor-kundene også kan kjøpe iPhone koblet til andre abonnementsløsninger enn de skreddersydde iPhone-løsningene. - Men da må de betale mer for telefonen, påpeker han.

LES OGSÅ: Ny iPhone i juni?

Om forholdet til Apple vil ikke Lessum si annet enn at Telenor har hatt gode samtaler med Apple. Han sier han har forståelse for at Apple valgte den løsningen som førte til at Netcom ble eneleverandør av iPhone i Norge i fjor, på samme måte som han forstår at Apple når mener tiden er moden for å endre denne poltikken.

Ny iPhone?

- I tillegg til at det nå kommer nytt operativsystem til iPhone går det sterke rykter om at en nye iPhone-modell er på trappene. Kommer dere med en slik ny modell på fredag?

- Jeg ser at det spekuleres i nye modeller, men her må vi være ryddige. Alle spørsmål om hardwaren må stiles til Apple, svarer Lessum.

Han medgir likevel at han selv er spent på hvordan Apple vil følge opp iPhone-konseptet i tiden som kommer.

- iPhone er annerledes enn mange av de andre mobiltelefonene på markedet, selv om flere konkurrenter er kommet med modeller som ligner. Apple har hatt mer fokus på design og brukervennlighet, noe som det har vært bra for de andre å se. Derfor blir det spennende å se hvordan Apple følger opp iPhone, sier Lessum.

Prisene fra Telenor er som følger:

djuice explore SurfPrat M SurfPrat L SurfPrat XL
Månedspris (i bindingstid) 349 389 699 1099
Månedspris (etter bindingstid) 149 189 469 829
Inkluderte ringeminutter 0 0 ubegrenset*) ubegrenset*)
Inkluderte SMS 0 100 250 2000
Inkludert datatrafikk (MB) 500 500 1000 ubegrenset*)
iPhone 8GB 1399 1399 699 1
iPhone 16GB 2268 2268 1569 869
Minuttpris 0,49 0,49 0 0
Startpris 0,89 0,89 0,79 0,79
SMS-pris 0,49 0,49 0,59 0,59

*) Minutter: Startpris 0,79, maks 3000 min. Data: Maks 5GB

Les om: