Rask USB 3.0 til Mac Pro

Rask USB 3.0 til Mac Pro

Bedre USB 3.0-ytelse og bedre kompatiblitet for Mac Pro.

Mac Pro er fortsatt uten støtte for Thunderbolt - og et videre problem et at markedet er omtrent uten Thunderbolt-produkter. Ønsker man høyere ytelse for eksterne lagringsmedier enn det FireWire 800 kan gi, kan USB 3.0 være en mulighet. Utvalget av produkter for USB 3.0 er også langt høyere enn for FireWire 800, samt at prisene er lavere.

Apple har foreløpig ikke støtte for USB 3.0 på noen av sine maskiner. Lacie har kunne levere USB 3.0-kort for Mac Pro, samt Macbook Pro med Expresscard-kortplass. Et problem med Lacies løsning har imidlertid vært at den har vært begrenset til å kun fungere med Lacies egne USB 3.0-produkter.

Riktignok har det kommet hackede versjoner av Lacies drivere, som har gitt muligheter til å bruke produkter fra andre produsenter - og bruke kontrollerkort fra andre produsenter basert på den samme kontrollerbrikken fra Renesas som Lacie benytter.

LES OGSÅ:

WD med nye eksterne Mac-disker

Highpoint løser nå problemet for Mac Pro-eiere mer elegant. Deres nye RocketU RU1144AM-tilleggskort skal være av de mest avanserte og raskeste USB 3.0-kortene på markedet. Kortet har fire porter og fire separate USB 3.0-kontrollere, og benytter en tilleggsbrikke som skal sikre maksimal båndbredde mellom kortet og hovedkortets systembrikkesett.

Kontra en del andre kontrollere på markedet skal man blant annet være sikret bedre ytelse når flere tilkoblede USB 3.0-produkter er under samtidig belastning - eller for eksempel når det overføres data fra en USB 3.0-disk til en annen. USB 3.0-kortet er implementert som et PCI Express 4x-kort. For bruk i litt eldre Mac Pro-modeller uten PCI Express 2.0-støtte vil ytelsen i praksis kunne reduseres noe, men fortsatt skal man kunne få ytelse som ikke er noen flaskehals for vanlige USB 3.0-harddisker.

I henhold til våre tidligere tester har vi sett USB 3.0-baserte lagringsmedier kunne levere opptil 200 megabyte i sekundet. Til sammenligning klarer FireWire 800 i praksis gjerne rundt 70 megabyte i sekundet, mens USB 2.0 i praksis klarer rundt 30 megabyte i sekundet. For vanlige eksterne harddisker, og selv også en del løsninger med RAID, vil ikke USB 3.0 levere noe dårligere ytelse enn det en Thunderbolt-løsning skulle kunne levere. Bakgrunnen her blir at det ikke er overførignsgrensesnittet i seg selv som er flaskehalsen, men harddiskene. For eksterne SSD-er kan Thunderbolt levere bedre ytelse enn de USB 3.0-implementasjonene vi har testet så langt.

USB RAID

En spesiell funksjon med Highpoints USB 3.0-kontroller er at man også kan sette opp RAID med eksterne harddisker. Spesifikasjonene oppgir støtte for RAID-nivåene 0, 1, 5, 10 og JBoD. Vi vil her tro at RAID 1 kan være det mest aktuelle, hvor to eksterne harddisker vil speiles. Skulle den ene krasje vil dataene fortsatt være tilgjengelig på den andre. Man vil kunne sette opp RAID med USB 3.0-harddisker som i seg selv kjører to eller flere harddisker i RAID.

Foreløpig vet vi ikke pris på tilleggskortet. Versjonen av kortet for pc koster cirka 800 kroner inklusive mva. Vi vil tro at Mac-versjonen av kortet blir litt dyrere på grunn av ekstra kostnader for utvikling av Mac-driverene.

LES OGSÅ:

USB 3.0 på Mac likevel

Les om:

Komponenter