Raske og rimelige

Raske og rimelige

Harddisker basert på flash-minne, SSD, er akk så raske, akk så dyre - fram til nå.

Flashminnebasert lagring, eller Solid State Disk (SSD), peker fram mot hvilken lagring som kommer til å være vanlig i de fleste produkter i framtiden. Raskere, tøffere, mindre strømkrevende – alt taler for slike løsninger i vanlig bruk. Men mangel på volum i produksjon har gjort SSD-ene uforholdsmessig dyre.

Men det er lyspunkt. Network World i USA har testet en SSD fra OCZ Technology, Apex Laptop SSD, hvor lav pris er den største fordelen lagringsdisken har. Ikke dermed sagt at den yter dårlig, men prisen i forhold til like raske SSD-er er ekstremt bra.

Dette er en serie med tre harddisker med kapasitetene 60, 120 og 250 gigabyte. Erfaringene til Network World er at SSD-er med kapasitet over 120 gigabyte yter best i skriveoperasjoner. De brukte derfor en 120 gigabyte, som oppnådde tilgangstid på 2 millisekund, 233 megabyte per sekund i lesing og 153 megabyte per sekund skriving. Utslaget i prosessorkapasitet var lave sju prosent. I praksis ga dette at en oppstart av Windows XP ble redusert til en tredjedel av tiden sammenlignet med vanlig harddisk.

Sammenlignet med raske harddisker som WD og deres Velociraptor toppserie har denne SSD-en ti prosent lavere lesehastighet og femti prosent raskere skrivehastighet. I skrivende stund viser en prissammenligning at OCZ klart ligger i det laveste sjiktet av priser for 120 gigabyte SSD-disker i Norge. I forhold til prisen for neste steg – 256/250 gigabyte – vil nok 120 gi best verdi for pengene.

Les om: