Raskere 4 terabyte-disk fra Hitachi

Raskere 4 terabyte-disk fra Hitachi

7 200 o/min og Thunderbolt.

Tidligere denne uken lanserte Seagate sin første harddisk med 4 terabyte lagringskapasitet. Som ved lansering av 3 terabyte-disker er ikke Hitachi først oppe på den nye maks-kapasiteten, men nå som da er de først med å lansere disker med 7 200 o/min rotasjonshastighet. Ut i fra det vi kan forstå opererer Seagates nylig lanserte modell på 5 900 o/min. Sett ut i fra tidligere erfaringer fra tidligere harddiskserier, vil en harddisk med 7 200 o/min i mange sammenhenger kunne være 25-30 prosent raskere enn harddiske rmed 5 400 og 5 900 o/min. rotasjonshastighet.

De første produktene som lanseres med den nye 4 terabyte-disken er eksterne harddisker - dette under G-Technology-navnet. G-Technology er et selskap i Hitachis lagringsdivisjon. Modellen G-Drive 4TB vil være med en enkelt harddisk, mens G-RAID vil være med to 4 terabyte-disker for å oppnå 8 terabyte i RAID 0 eller 4 terabyte med RAID 1. RAID 1 vil si speiling, og de samme dataene lagres da på begge harddiskene. Skulle den ene disken få feil vil dataene fortsatt kunne aksesseres fra den andre disken. Med RAID 0 vil alle data kunne gå tapt hvis en av diskene får feil.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Drivestation Quad USB 3.0 - Stor lagringsboks

FW800 og Thunderbolt for Mac

Tilkoblingsgrensesnitt for G-Drive og G-RAID vil i første omgang være USB 2.0, eSATA og Firewire800 (Firewire400 via adapterkabel). I løpet av årets siste kvartal skal det imidlertid også komme modeller med støtte for Thunderbolt.

G-Technology vil med andre ord i første omgang ikke levere versjon av harddiskene med USB 3.0, hvilket nå ellers er det mest aktuelle høyhastighetsgrensesnittet for eksterne harddisker til pc. Problemet her er trolig at det foreløpig ikke finnes kontrollere for bruk i harddiskkabinett som både kan gi støtte for Firewire800 og USB 3.0, og G-Technology har tradisjonelt hatt et fokus på løsninger best mulig tilpasset Mac.

Så langt har tilbudet av harddisker med Thunderbolt-grensesnittet vært begrenset. Det som har kommet har gjerne være løsninger med fire harddisker - blant annet fra Promise. Hvordan prisene her blir er interessant, og det gjenstår å se. Lacie er en annen aktør som var raskt ute med å lansere Thunderbolt-produkter, og da også mindre løsninger, men også her er det foreløpig ikke noe som i praksis er tilgjengelig og ingen priser er oppgitt. Ser man på løsningene som finnes fra Promise er prisene svært mye høyere enn lignende løsninger med for eksempel USB 3.0 eller eSATA.

LES OGSÅ:

Apple revurderer USB 3.0

Harddisker fra G-Technology (G-Tech) selges i dag av en lang rekke norske forhandlere.

Mer informasjon finner man på www.g-technology.com

LES OGSÅ:

Alt du må vite om Thunderbolt

Les om: