Raskere ATI-kort på vei

Raskere ATI-kort på vei

ATI vil lansere grafikkort basert på to Radeon HD 3870-grafikkprosessorer

ATIs nye Radeon HD 3850 og HD 3870 viser god ytelse og gir mye for pengene i sitt segment. Dette er imidlertid et segment som er et godt stykke under toppmodellene fra Nvidia. Riktignok er dette et viktigere segment, ettersom salgsvolumet er langt høyere. De raskere kortene blir for mange for dyre.

Kompleksiteten for de raskeste grafikkprosessorene er også svært høy, hvilket gir kostbar uvikling. Riktignok er markedsføringsverdien i å ha de raskeste kortene høy, og kan også påvirke salget av de enklere modellene.

LES OGSÅ: God Radeon HD 3000

To HD 3870-prosessorer

I januar er det ventet av Radeon HD 3870 X2-kort vil komme på markedet. Disse vil ha to HD 3870-grafikkprosessorer knyttet sammen i en intern Crossfire-løsning. Det vil videre være mulig å utstyre en maskin med to slike kort, hvilket da vil gi totalt fire grafikkprosessorer.

AMD demonsterte under lanseringen av Radeon HD 3000-serien et system med to Radeon HD 3870 X2-grafikkort satt opp i Crossfire (Foto: Clas Mehus).


I utgangspunktet skulle en slik løsning være god, og med det relativt lave strømforbruket Radeon HD 3870 har i utgangspunktet trenger ikke tallene bli så ille sammenlignet med andre toppklassekort. Spørsmålet blir imidlertid hva Nvidia vil lansere i månedene framover, og til hvilken pris. De aller rimeligste GeForce 8800GTX-grafikkortene koster i dag fortsatt over 4 000 kroner, og to vanlige Radeon HD 3870 vil ha samlet pris på cirka 3 000 kroner. Skulle et kort med to grafikkprosessorer være omtrent tilsvarende i pris kan det tilsi at ATI også vil kunne konkurrere i et høyere ytelsessegment, uten at man trenger å bruke flere kort.

LES OGSÅ: Guide for grafikkort