Raskere og bedre Fedora

Raskere og bedre Fedora

Fedora er en av de største Linux-distribusjonene, og i går kom endelig versjon 10 etter noen ukers forsinkelse

Selv om Ubuntu i det siste har blitt en av de mest kjente Linux-distribusjonene, så er fremdeles Fedora (tidligere Fedora Core) en av de største, og mest innovative. Etter noen ukers forsinkelse grunnet et angrep på serverene deres slapp endelig Fedora Project, som er sponset av Red Hat, Fedora 10 med mange nyheter og forbedringer.

Et nytt system for oppstart av maskinen skal gjøre oppstarten både mer behagelig å se på og hele ti prosent raskere.

Når systemet så er oppe og kjører er en av de viktigste nyhetene en sterkt oppgradert versjon av PulseAudio, den nye lydserveren for Linux som første gang ble brukt i Fedora 8. PulseAudio gir Linux mange avanserte funksjoner for lyd, slik som å justere volumet individuellt for hver strøm, flytte strømmer mellom enheter, og sende lydstrømmer til flere enheter samtidig.

Denne oppgraderte versjonen gjør PulseAudio mye mer robust og skal kunne forbedre batterilevetiden på bærbare.

Mobilt, profesjonelt, og estetisk

Akkurat som nyeste versjon av Ubuntu kommer Fedora 10 med nyeste versjon av Network Manager som gjør det enkelt å koble seg til mobilt internett via 3G. Støtten for printere og printeradministreringen har også blitt forbedret en god del.

For bedrifter vil sansynligvis den viktigste nyeheten være et sentralisert system for å administrere alle virtuelle maskiner gjennom programmet Virt-Manager samt bedre støtte for fjerninnlogging og bedre sikkerhet. Men noe av det Fedora 10 får mest skryt for er på det rent estetiske området. Hver versjon har et tema, og i Fedora 10 er temaet "Solar" som får skryt for å være kult og ellegant.

Fedora 10 bygger på Linux 2.6.27, inkluderer aller nyeste versjon av nettleseren Firefox og kontorpakken OpenOffice.org, og du kan velge mellom Gnome 2.24 eller KDE 4.1 som skrivebordsmiljø.

Som de fleste distribusjoner av Linux er også Fedora fri programvare og gratis å laste ned og bruke. Live-cd'en lar deg prøve hele operativsystemet fra cd'en uten å røre harddisken din, og om du liker det kan du velge å installere. På grunn av stor pågang oppfordres du til å laste ned via BitTorrent.

Kilder: Ars Technica, bin-false.org.