Raskere tokjerne fra Intel

Raskere tokjerne fra Intel

En firekjerneprosessor er ikke nødvendigvis det beste for alle, og Intel kommer nå med en raskere Core 2 Duo-modell.

Som vi har sett i våre tester av prosessorer de siste årene er det i mange situasjoner ikke noe å hente ytelsesmessig med en firekjerneprosessor. For en del brukere/bruksområder vil en prismessig lik tokjerneprosessor i mange sammenhenger gi betydelig bedre ytelse.

LES OGSÅ: TEST: Nytt håp med Phenom II

Bakgrunnen for dette er at mange applikasjoner ikke er optimalisert for å dra nytte av flere kjerner. Men også for applikasjoner som er flertrådoptimalisert kan det være at de to raskere kjernene i en tokjerneprosessor kompenserer for det økte antallet kjerner i firekjerneprosessoren til samme pris. Firekjerneprosessorer vil imidlertid ha fordeler for brukere som kjører flere applikasjoner samtidig som aktivt belaster prosessor. I tiden fremover vil mye programvare bli bedre optimalisert i henhold til flere kjerner. Men enn så lenge er ofte tokjerneprosessorer raskere for mange.

Raskeste tokjerneprosessor fram til nå fra Intel er Core 2 Duo E8600. Denne har en klokkefrekvens på 3,33 GHz og totalt 6 megabyte hurtigbuffer for de to kjernene. Prisen for denne er omtrent det samme som for Core 2 Quad Q9300, som er en firekjerneprosessor med 2,5 GHz klokkefrekvens og 6 megabyte hurtigbuffer for de fire kjernene. Arkitekturen ellers for prosessorene er lik, men tokjerneprosessoren har altså betydelig høyere klokkefrekvens og like stor hurtigbuffer selv om antallet kjerner er flere.

Core 2 Duo E8700 har nå dukket opp på Intels websider og sett opp i mot E8600 er klokkefrekvensen økt fra 3,33 GHz til 3,5 GHz. Bufferstørrelse og arkitektur ellers er den samme. Prosessoren er produsert med 45 nm produksjonsteknologi og har et maksimalt strømforbruk på 65 watt. Prosessoren har LGA775-prosessorgrensesnitt, hvilket vil si at den for selvbyggere gjerne vil kombineres med hovedkort basert på Intels P45-brikkesett.

Løssalgspris på det norske markedet har vi ikke funnet ennå, men estimerer noe i underkant av 3 000 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ: TEST: Intel Core i7 imponerer

Les om: