Reduserer strømforbruket

Reduserer strømforbruket

BERLIN (Nettverk & Kommunikasjon): Windows Server 2008 R2 bruker rundt 18 prosent mindre strøm enn 2003-versjonen.

Windows Server 2008 R2 har fått mye oppmerksomhet på årets Tech-Ed konferanse. Og det er mange viktige nyvinninger på plass i R2-versjonen. Nettverk & Kommunikasjon har snakket med Microsofts Bill Laing og David Lowe om den nye versjonen. Førstnevnte har tittelen corporate vice president Windows Server and Solutions Division mens Lowe er group product manager for Windows Server.

Begge bekrefter at den nye R2-versjonen i gjennomsnitt bruker 18 prosent mindre strøm enn 2003-versjonen. I forhold til 2008-versjonen er gevinsten på rundt 10 prosent. Dette er hovedsaklig på grunn av bedre strømadministrasjon som nå er på plass, samt at inaktive prosessorkjerner kan parkeres hvis de ikke brukes. Disse aktiveres igjen ved behov.

Det er videre mulig å å kontrollere det som Intel kaller Speedstep, og som hos AMD kalles Power Now eller Cool’n quiet, for å justere prosessorene slik at de kjøres med lavere klokkefrekvenser og dermed sparer energi. Det er også mulig å starte serveren fra et SAN og dermed redusere energibehovet, i stedet for å bruke harddisker i serveren.


Det var totalt 7200 deltakere på årets europeiske Tech-Ed konferanse. Windows Server 2008 R2 var en av hovedingrediensene.

I 2008 R2 er mekanismer for virtualisering fremtredende.

– Live-migration for Hyper-V er nok den viktigste nyheten i R2, sier Bill Laing til Nettverk & Kommunikasjon. Dette innebærer at man kan flytte virtuelle maskiner i fart, eller man kan ta ned en maskin for å foreta endringer og deretter migrere tilbake. Ellers er virtuelle skrivebord for klienter og håndtering av vhd-filer også blant nyhetene.

- R2 er utviklet for å vokse i takt med maskinvaren og nå kan vi skalere opp til å støtte 256 prosessorkjerner. Hvis vi bruker Hyper-V basrt kryptering er det 64 kjerner som støttes, forteller David Lowe. Han kan samtidig fortelle at rundt 25 prosent av alle nye servere nå er virtuelle.

Det er ellers liten tvil om at R2 trives best i symbiose med Windows 7 som også nylig er lansert. En teknologi som kalles BranchCache tar i bruk peer-to-peer teknologi for å redusere WAN-trafikken mellom hovedkontor og avdelingskontor.

Hvis en bruker på avdelingskontor trenger en bestemt fil, kan denne hentes fra en av de andre maskinene på den samme lokasjonen. Eller den kan hentes fra en dedikert server på det samme stedet.

LES OGSÅ: Exchange lansert i 2010-drakt

DirectAccess er en ny teknologi som sørger for at VPN blir overflødig.

- Man er hele tiden autentisert og har tilgang fra hvor som helst. Dermed har it-avdelingen også mulighet til å iverksette policyer til alle bedriftens enheter, sier Laing. Han understreker også viktigheten av hvor viktig Bitlocker-funksjonaliteten er i denne sammenhengen. Ved hjelp av Bitlocker kan man operere med policyer som krypterer og beskytter innholdet på for eksempel minnepinner.

Andre nyheter som trekkers frem i R2 er IIS 7,5 hvor blant annet delegert administrasjon nå er på plass. PowerShell 2.0 skal ifølge Lowe redusere administrasjonstiden. Lowe forteller også at det er rundt 230 ulike servere som nå er sertifiserte for Windows Server 2008 R2, og at 4000 applikasjoner har gjennomgått tester for denne nye versjonen.

Les om:

Komponenter