Rettsak mot Apples mobilsporing

Rettsak mot Apples mobilsporing

Forbrukervokterne i Norge er sterkt kritiske. I USA kommer søksmålene.

Påskeuka var ikke blant de beste for Apple. Avsløringen om at både nettbrett og smarttelefoner fra Apple sender informasjon om hvor brukeren befinner seg til enhver tid startet det hele. Filen inneholder en liste over alle mobilmaster og trådløsnett mobilen har "sett", og hver lokasjon er tidsstemplet. Filen blir overført til Apple sentralt og til pc-en som brukes til å ta backup.

Dette oppleves som brudd på personvern for Apple-brukere, og har fått forbrukere og forbrukerinteresser til å reagere.

Langfredag trakk Wall Street Journal Google og deres Android-telefoner inn i saken. Avisa hevder at Google driver samme anonyme innsamling av lokasjonsdata som Apple. Dette til tross for at selskapet har understreket at denne type data kun samles inn etter samtykke og i samband med app-er som bruker lokasjonsdata.

Kjempeinntekter i forbrukerspionasje

Formålet for begge selskaper skal være å etablere lokasjonsdatabaser som kan brukes i vekstmarkedet for mobile lokasjonstjenester. Det er i dag anslått til å være verdt 16,5 milliarder kroner globalt, og er ventet å vokse til 45 milliarder over de neste tre årene.

I USA er det allerede innmeldt to private søksmål i delstaten Florida. Senator Al Franken fra Minnesota og sjef for påtalemakten i delstaten Illinois Lisa Madigan har innledet en politisk prosess med kritiske spørsmål til både Apple og Google. Både personvern og forbrukervern er viktige tema. Apple og Google er også innkalt til offentlige høringer om denne forretningspraksisen i starten av mai, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Saksøkerne i Florida krever erstatning for ikke-materiell skade som følge av personvernbrudd og økt risiko for at lokasjonsdata skal brukes til kriminelle formål. Saksøkerne er eier av henholdsvis en Ipad og Iphone fra Apple. De fremmer søksmålet på vegne av alle smarttelefon- og nettbrettbrukere.

Kravet er i tillegg til erstatning til alle Apple-kunder, dekning av advokatkostnader og at innsamlingsfunksjonaliteten skrus av i en egen programvareoppdatering.

"Til deres eget beste"

Det er fra versjon 4 av Apples operativystem Ios at sporingen starter for alle. Før dette har Apple samlet inn sensitive personvernopplysninger i et par år i mindre skala.

Funksjonaliteten som henter informasjon om lokasjonen til brukeren hentes inn og lagres i en skjult fil i Apple-enheter med Ios 4. Forsvaret selskapet har er at brukeren har akseptert at dette gjøres. Langt nede i deres 33 sider lange lisensavtale er dette regulert. Brukere, både de som leser denne avtalen og de som lar være, kan bare akseptere dette. Avvises dette kravet, kan ikke Apple-enheten tas i bruk.

Google hevder noe av det samme, og avviser ikke at dette ligger i selve Android OS.

Den andre delen av Apple-forsvaret er at dette er til det beste for forbrukerne. Anonyme data skal generere tendenser for å optimere tjenester og gjøre dem bedre. Dette oppfattes som fornærmende paternalisme og bedreviterholdning, og fungerer ikke som olje på opprørt forbrukerhav.

Det har allerede kommet flere nettjenester som analyserer loggfilen i IOS. Dersom du eier en Iphone og vil sjekke hva Apple vet om deg om dine bevegelser, kan du for eksempel prøve Iphonetracker her (Windows-brukere) eller her (Mac-brukere).

Komponenter