Røde tall skygger for Sun

Røde tall skygger for Sun

Sun Microsystems leverer nok et underskudd, etter å ha glimtet til med plusstall i forrige kvartal.

Det begynner å bli lenge siden reklamekampanjen "Sun is the dot in dotcom" som ledsaget selskapets seiersgang på slutten av 1990-tallet.

Selskapet presenterte tredje kvartal i sitt finansår i går. Utviklingen viser en svak bedring fra samme kvartal i fjor og en nokså markant nedgang i forhold til forrige kvartal.

Driftsresultatet kom på minus 45 millioner dollar. Sammenlignet med 212 minusmillioner for ett år siden er det ikke så ille, men i forrige kvartal hadde Sun et overskudd på 93 millioner dollar. Driftsmarginen er negativ (-1,4 prosent), men ikke så negativ som for ett år siden (-6,7 prosent).

LES OGSÅ: Sun Norge bytter toppsjef

I april i fjor tok selskapets nye konsernsjef Jonathan Schwartz over etter gründer Scott McNealy.

Sun var gjennom en kraftig restrukturering i fjor. Selskapet kuttet 5 000 jobber og kjøpte lagringsleverandøren StorageTek. Men heller ikke Schwartz har maktet å skape et overskuddskonsern, selv om minustallene er langt mindre stygge enn de var for ett år siden.

Bitteliten trøst

En mager trøst for aksjonærene er kanskje at resultatet gir en bitteliten fortjeneste per aksje (2 cent), mens tilsvarende kvartal i 2006 ga aksjonærene et tap per aksje på 6 cent. På den positive fronten teller også at driftskostnadene er redusert fra 1,579 til 1,511 mrd. dollar.

Omsetningen landet på 3,28 milliarder dollar. Det er en svak økning fra tilsvarende periode i fjor (3,17 mrd.), men en nedgang på nesten 300 millioner dollar målt mot høstkvartalet (3,56 mrd.).

LES OGSÅ: Sun tilbake i svart

Kvartalspresentasjonen viser ellers at fordelingen mellom tjenester og produktsalg står nokså stille. Sun får 37 prosent av inntektene fra tjenester, mot 36 prosent for et år siden. Siden andre kvartal 2005 har omsetningen på tjenester ligget mellom 34 og 37 prosent.

Bra i Norge

I Norge ser det derimot lyst ut, forteller selskapets daglige leder her til lands, Knut Alnæs.

- Vi er selvfølgelig fornøyd med tallene Sun Microsystems presenterer. Sun i Norge har vi hatt et meget godt år så langt og vi ser en betydelig fremgang både operasjonelt, strategisk og finansielt, sier Knut Alnæs.

Som lyspunkter nevner han offentlige prosjekter som Minside og Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt, samt viktige leveranser til Telenor, NRK og Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Sun tredobler regnekraften til UiO

- Samtidig er det betryggende å vite at Sun har aldri har stått sterkere produktmessig enn det vi gjør nå, både innen software, hardware og lagring, sier Alnæs.

Komponenter