Russland vil gjenopplive brikkeproduksjonen

Russland vil gjenopplive brikkeproduksjonen

Den russiske halvlederindustrien har ikke utviklet seg siden 1990. Nå vil regjeringen gjøre nasjonen selvforsynt.

Under en teknologikonferanse i Moskva denne uken ga industriminister Yuri Borisov sin støtte til å blåse nytt liv i russiske halvlederprodusenter.

Kjernen i Borisov sin tale var at den beste måten å hjelpe i gang den ruinerte halvlederindustrien var å garantere staten som kunde. Resten kan virksomhetene klare selv.

LES OGSÅ: Russland vil konkurrere med GPS

- Siden tidlig i 1990 har det ikke vært rettet noe oppmerksomhet mot den russiske elektronikkindustrien, og resultatet ser vi i dag. Allerede i 1980-årene var det teknologiske etterslepet på to generasjoner pluss fem år. I dag er vi atskillige generasjoner bak dette igjen og etterslepet er på gud vet hvor mange år, uttalte Yuri Borisov.

Han gjorde også oppmerksom på at regjeringen gjennom de siste to årene har hatt økt fokus på elektronikkindustrien.

I fjor vedtok regjeringen blant annet en utviklingsplan for elektronikk og tilsluttet seg et program for utvikling av elektroniske komponenter frem til 2011.

Starter forfra

Halvlederindustrien i Rusland må imidlertid nærmest rykke tilbake til start. Landet har i dag kun en fungerende fabrikk som tilhører vitenskapsakademiet og her benyttes en produksjonsteknologi på 0,5 micron.

Det betyder at det russiske behovet for halvledere må dekkes av import. Det gjelder også i det militære segment. Kun 30 prosent av forsvarets behov for elektronikk fremstilles innenfor landegrensene og regjeringen mener derfor at dette er et problem med betydning for den nasjonale sikkerheten.

Ifølge Borisov utgjør totalmarked for mikroelektronikk 7,5 milliarder kroner og den russiske andelen er på tre prosent.

Det statlige programmet kan kanskje fungere som en katalysator og gi russiske halvlederprodusentene en sjanse innenfor nye markeder som elektronisk id og elektroniske pass.

- Min innstilling er at markedet for elektronisk id er en nisje for russiske fabrikanter og utviklere. Det handler om å lagre personlige data, det handler om mennesker og det må beskyttes, sier Borisov til IDGs nyhetstjeneste.

Målet er å komme opp på en markedsandel på 50 prosent for russiske virksomheder som opererer innenfor særskilte markeder og opp til 15 prosent i sivile markeder.

Staten vil utbetale fem milliarder kroner i støtte frem til 2011. Halvparten av disse pengene vil gå til forsknings- og utviklingsprosjekter. Det er også satt av halvannen milliard til å modernisere designfasiliteter.

LES OGSÅ: Russland og Kina er piratverstinger

Les om:

Komponenter